Jak odróżnić pigwę i pigwowca? 

Na pierwszy rzut oka największą różnicą pomiędzy pigwą a pigwowcem są ich owoce. Pigwy to duże owoce o gruszkowatym kształcie i cytronowo-żółtej lub miodowej barwie. Pigwowce to małe owoce o kształcie jabłka o żółtym wybarwieniu. 

Różnice widać również w krzewach na których rośną owoce pigwy i pigwowca. Pigwa uprawiana jest w formie krzewu lub drzewa, dorastającego do wysokości 8 m. Krzew pigwowca jest znacznie mniejszy - dorasta do 1 m wysokości. 

Różnice - choć już nieco mniej zauważalne - są również w przygotowywaniu przetworów z obu gatunków. Owoce pigwowca są zdecydowanie bardziej cierpkie niż owoce pigwy. Natomiast oba gatunki nie nadają się do spożywania w surowym stanie. 

Owoce pigwowca - jak wyglądają?

Owoce pigwowca dojrzewają jesienią - we wrześniu i w październiku. Są kształtu jabłkowatego, o żółtym wybarwieniu. U ich nasady (po nasłonecznionej stronie) może tworzyć się rumieniec.

Owoce pigwowca japońskiego są kwaśne i cierpkie, przez co w mniejszym stopniu spożywane są w stanie świeżym. Posiadają jednak dużą wartość przetwórczą - stanowią surowiec do wyrobu przetworów. Możemy z nich zrobić konfitury, marmolady, nalewki. 

Pigwowce to małe owoce o kształcie jabłka o żółtym wybarwieniu. / fot. nnattalli shutterstock
Pigwowce to małe owoce o kształcie jabłka o żółtym wybarwieniu. / fot. nnattalli shutterstock

Pigwowiec - właściwości zdrowotne 

Owoce pigwowca odznaczają się wysoką zawartością witaminy C. Ponadto zawiera witaminę A, D, B1, B2, B9 i związki mineralne takie jak magnez, potas, cynk i fosfor. Pigwowiec jest źródłem aminokwasów, polifenoli i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Pigwowiec ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, antybakteryjne. Dodatkowo wspomaga układ odpornościowy.

Owoce pigwy - jak wyglądają? 

Owoce pigwy przypominają kształtem gruszki, są dość duże. Do przetwórstwa - wyrobu przetworów polecana jest odmiana  ‘Ursynowska’. Owoce pigwy odmiany ‘Leskovacka’ mają kształt zbliżony do jabłek.

Owoce pigwy mają grubszą skórkę pokrytą kutnerem, o barwie cytrynowo-żółtej, lub miodowej. W miarę ich dojrzewania kutner stopniowo zanika. Owoce pigwy dorastają do wielkości 100-200 g, a nawet zdarzają się bardziej okazalsze okazy (o masie 1 kg).

Owoce pigwy przypominają kształtem gruszki, są dość duże. / fot. nnattalli shutterstock
Owoce pigwy przypominają kształtem gruszki, są dość duże. / fot. nnattalli shutterstock

Pigwa - właściwości zdrowotne

Pigwa jest źródłem wielu witamin i minerałów. Pigwa ma działanie wzmacniające organizm i odporność. Ponadto wzbudza apetyt, redukuje stany zapalne, przeciwdziała wymiotom, biegunkom i wzdęciom. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i bakteriostatyczne. Pigwa przeciwdziała również anemii i niedokrwistości. Bardzo często stosuje się ją przy w postaci soku z pigwy jako dodatek do herbaty w leczeniu przeziębienia i grypy. Nic w tym dziwnego jest bowiem źródłem witaminy C. 

Pigwa zawiera również cenne minerały takie jak potas, wapń, magnez, żelazo i kwas foliowy. Dzięki zawartym w niej związkom takich jak procyjanidyny, kwas neochlorogenowy i kwas chlorogenowy pozwala obniżać ciśnienie i wspierają układ autoimmunologiczny. Pigwa zawiera antyoksydanty przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. 

Co można zrobić z pigwy? 

Owoce pigwy są bardzo aromatyczne, o smaku nieco cierpkim, kwaskowym. Przeznacza się je do wyrobu różnego rodzaju przetworów. Co można zrobić z pigwy? Najpopularniejsze sposoby wykorzystania owocu to konfitury, dżemy, galaretki, syropy i soki a także nalewki. 

Sok z pigwy a cukrzyca - czy pigwa podnosi cukier?

Sok z pigwy nie jest zakazanym produktem w diecie diabetyków. Wręcz przeciwnie, może mieć pozytywny wpływ na regulację poziomu glukozy we krwi. Jednak nie każdy sok będzie odpowiedni dla cukrzyków. Osoby zmagające się z tą chorobą mogą pić sok z pigwy bez dodatku cukru w ograniczonych ilościach. Wielkość porcji i częstotliwość spożywania najlepiej skonsultować z diabetologiem. 

Pigwa to owoc, który obniża poziom cukru we krwi. Diabetycy mogą ją jeść na surowo czy w formie przetworów ale bez dodatku cukru. Najczęściej w sklepach spotkać można przetwory z dodatkiem cukru - takich produktów cukrzycy muszą unikać. Najlepiej zatem samodzielnie je przygotować w domu by móc cieszyć się ich właściwościami bez zagrożenia dla zdrowia.