
Dietetycy zalecają, aby owoce i warzwa stanowiły połowę produktów, które konsumujemy. Niestety w rzeczywistości wskaźniki konsumpcji owoców i warzyw nie osiągają tego poziomu. Jak można to zmienić? Podpowiada mgr Monika Stromkie- Złomaniec, dietetyk kliniczny.
- Ostatni rok pandemii, kiedy bardziej się zastanawialismy jak jeść, żeby zwiększyć odporność pokazał, że faktycznie korelujemy swoją wyższą odporność z większym spożyciem warzyw i owoców. Więc myślę, że to jest tylko kwestia czasu, kiedy połowę talerza będą zajmowały warzywa a owoce będą uzupełnieniem, dodatkiem zamiast czegoś słodkiego - mówi Monika Stromkie- Złomaniec.
- Zwiększamy spożycie owoców i warzyw za sprawą edukowania konsumenta. Wszyscy wiemy, że owoce i warzywa są zdrowe i potwierdzają to różne obserwacje i badania. Ludzie zdają sobie sprawę, że jest to produkt wartościowy, ale ciężko im się mimo wszystko przełamać. Dlatego stworzyliśmy 5 kroków -etapów do tego, aby pomóc konsumentom jeść więcej warzyw i owoców - mówi Monika Stromkie- Złomaniec.
Zobacz więcej w materiale wideo:
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,69 -0,29%
GBP
5,36 -0,03%
USD
4,35 0,51%
ON
7,65 2 gr
LPG
3,20 4 gr