
Jak mówi znane przysłowie "an apple a day keeps the doctor away" (jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka). Dotyczy to każdej jednej odmiany jabłek. Oprócz wartości odżywczych i zdrowotnych jabłka są również bardzo smaczne. Niektóre odmiany wyróżna wyjątkowo egzotyczny smak i aromat.
Jabłka odmiany Fuji są krzyżówką dwóch odmian - Red Delicious i Ralls Janet. Odmiana została wyhodowana w Stacji Badawczej Tohoku w mieście Fujisaki pod koniec lat 1930. Na rynek odmiana Fuji została wprowadzona w 1962 roku. W Chinach do dzisiaj zajmuje pierwsze miejsce. W tym kraju to właśnie Fuji i mutacje tej odmiany zajmują największy procent nasadzeń.
W Polsce nie jest to odmiana uprawiana na szeroką skalę z uwagi na zbyt krótki okres wegetacyjny. Jedną z propozycji odmianowych, którą niegdyś próbowano wdrożyć w polskich sadach, jest Beni Shogun, mutacja japońskiej odmiany Yataka (mutacja Fuji standard). Cechuje ją średnio silny wzrost drzew i średnio rozkrzewiająca się korona. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na wrzesień/ październik. Jabłka dobrze się przechowują.
Jabłka odmiany Fuji są okrągłe i stosunkowo duże. Mogą mieć nawet 7,5 cm średnicy. Owoc ma grubą, gładką i błyszczącą skórką oraz żołtoczerwoną barwę z dużym rumieńcem. Fuji ma chrupki, słodko-kwaskowaty, soczysty miąższ. Fuji charakteryzuje się niesamowitym smakiem i aromatem. Miąższ ma egzotyczny aromat, przez niektórych oceniany jako - podobny do ananasa.
Jak mówi znane przysłowie "an apple a day keeps the doctor away" (jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka). Dotyczy to nie tylko odmiany Fuji ale tak naprawdę każdej jednej odmiany jabłek.
Jabłka są niezwykle różnorodne, więc dokładne wartości energetyczne, odżywcze i zawartość składników istotnych dla zdrowia mogą się nieco różnić w zależności od odmiany, pory roku, dojrzałości, warunków uprawy itd. Największą część masy jabłka, bo aż ok. 85%, stanowi woda. Średniej wielkości jabłko zawiera ok. 25 gramów węglowodanów, z czego ok. 4 g pochodzi z błonnika, który spowalnia trawienie i wchłanianie węglowodanów. Dzięki temu spożywanie jabłek nie powoduje tak szybkiego podwyższenia poziomu cukru we krwi. Zawartość błonnika sprawia, też że po zjedzenia jabłka czujemy się syci. Co jeszcze kryje się w jabłku? Między innymi witaminy A i C, przeciwutleniacze, potas, wapń i magnez.
Jabłka odmiany Fuji mają 63 kcal w 100 g.
Fuji ze względu na swój słodko-kwaśny smak jabłek doskonale nada się do wszelkiego rodzaju przetworów. Owoce tej odmiany nadają się na soki, oraz musy czy dżemy. Wykorzystywane są także do wypieków i wyrobu deserów. Doskonale smakują w stanie świeżym - najlepiej spożywać je ze skórką.
Zobacz także:
Jedna z najsmaczniejszych odmian jabłek. Ma bardzo aromatyczne owoce
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,72 -0,03%
GBP
5,34 -0,33%
USD
4,35 -0,57%
ON
7,01 -9 gr
LPG
3,16 -2 gr