
Białe truskawki od niedawna dostępne są na polskim rynku. Czym się wyróżniają i skąd się wzięły? Zobaczcie sami.
O białej odmianie truskawek - Florida Pearl - pisaliśmy już w ubiegłym roku.
Truskawka Florida Pearl jest średniej wielkości, ma stożkowaty kształt, a także może mieć kształt serca. Jej skórka czasami przybiera lekko różowawy odcień, gdy jest w pełni dojrzała. Jak zapewniają hodowcy, owoc cechuje się dobrą jędrnością i trwałością po zbiorach. Średni okres przydatności tej odmiany do spożycia wynosi około sześciu dni.
Odmiana białej truskawki wyróżnia się również jako jedna z najwcześniejszych i najbardziej wydajnych w portfolio University of Florida.
Od stycznia białe truskawki można było znaleźć w sklepach Makro i wybranych marketach sieci Carrefour. Dostawcą owoców na polskim rynku jest firma Agronom Berries. Białe truskawki produkowane są w Grecji.
Jak mówi Paweł Dąbrowski z Agronom Berries na łamach agro24.gr, to nowa marka truskawek, która nazywa się Florida Pearl. Jej właścicielem jest firma EMCO CAL. Uzgodniliśmy z EMCO, że mamy możliwość obsadzenia pół hektara tymi truskawkami w Grecji. Jest to dopiero początek produkcji dlatego ocenę tej odmiany i plonów będzie można dokonać pod koniec sezonu, czyli na koniec maja.
Dąbrowski przyznaje, że biała truskawka ma dobrą cenę rynkową. - Sprzedaje się od 7 do 8 euro za kilogram. W naszej umowie jest zapisane, że nie możemy sprzedawać w cenie poniżej 7 euro za kilogram. Jesteśmy więc na tym poziomie - mówi.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,69 -0,26%
GBP
5,31 -0,13%
USD
4,29 -0,25%
ON
6,75 -6 gr
LPG
3,11 -1 gr