Ruszyły zbiory aronii. Część zakładów przetwórczych rozpoczęła skup owoców



Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl - 19 sierpnia 2020 11:06


Zbiory aronii ruszyły w poniedziałek 18 sierpnia i w tym też dniu część zakładów przetwórczych rozpoczęła skup owoców. Kolejne mają ruszyć w połowie tego tygodnia – mówi serwisowi sadyogrody.pl Stanisław Trzonkowski, producent aronii i innych owoców jagodowych w województwie podlaskim.

Stanisław Trzonkowski informuje, że zainteresowanie zakupem aronii przez przemysł przetwórczy jest na poziomie umiarkowanym, przy czym wzrosło zainteresowanie w stosunku do lat poprzednich zakupem surowca przez chłodnie. - Wydaje się, że większość owoców z powodu długotrwałej suszy i upałów nie będzie nadawała się do mrożenia, ponieważ są zasuszone i już sam zbiór z tego powodu jest niezwykle utrudniony, nie wspominając o ich jakości – mówi.

- W naszym gospodarstwie rozpoczęliśmy zbiory 18 sierpnia, ale posuwają się one bardzo wolno z powodu dramatycznej wręcz sytuacji pogodowej. Od 10 lipca nie spadła na naszym terenie kropla deszczu. Owoce są zasuszone, plon zbieramy 2 do 4 ton z hektara, a pracujące przy zbiorze na maksymalnych parametrach kombajny ulegają ciągłej awarii. Sytuację można porównać z sezonem 2015 – zaznacza plantator.

I dodaje, że na znaczne zmniejszenie podaży aronii na rynku duży wpływ mają także wiosenne przymrozki, które zredukowały plon, w niektórych częściach kraju nawet o 90%, a także zmniejszenie powierzchni uprawy tej rośliny z powodu niskich cen za owoce w poprzednich latach, niepokrywających kosztów ich produkcji. - Sądzę, że każda cena, jaką producenci uzyskają w tym roku za owoce aronii nie zrekompensuje poniesionych na ich uprawę kosztów. Obecnie cena wyjściowa wystawiona przez zakłady przetwórcze wynosi 1,20 zł/kg i powinna moim zdaniem pójść znacznie do góry z przedstawionych przyczyn – mówi.

- Niestety najwięcej zarobić na tej sytuacji jak zwykle chcą pośrednicy, oferując na tę chwilę ceny zakupu w wysokości 80-85 gr za kilogram aronii. Bardzo trudna i cyklicznie powtarzająca się sytuacja producentów aronii, ale też i innych gatunków owoców będzie  trwała do momentu, kiedy wreszcie przemysł przetwórczy zrozumie, że rynek ten należy ustabilizować poprzez powszechne zawieranie wieloletnich umów kontraktacyjnych z producentami w cenach przynajmniej pokrywających koszty produkcji – podsumowuje Stanisław Trzonkowski.