
1 lipca przypada święto owoców i oficjalne rozpoczęcie zbiorów borówki. - Pierwsze borówki zaczynają już dojrzewać na plantacjach. Niedługo na rynku będzie wysyp tych owoców. Ceny nie powinny znacząco odbiegać od poziomów z lat ubiegłych – informował podczas inauguracji sezonu Ireneusz Komorowski, prezes Stowarzyszenia Plantatorów Borówki Amerykańskiej.
W Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie odbyła się konferencja z udziałem ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego, Witolda Boguty, prezesa Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw oraz Ireneusza Komorowskiego, prezesa Stowarzyszenia Plantatorów Borówki Amerykańskiej. Plantatorzy promują codzienną konsumpcję owoców jagodowych.
- 1 lipca informujemy o właściwościach całej grupy owoców jagodowych w ramach jagodowej sztafety, by przekonać konsumentów, że warto dbać o zdrowie nie tylko w czasie epidemii, ale w codziennej diecie. Warto sięgać każdego dnia po owoce produkowane w Polsce. Spożycie garstki owoców dziennie jest korzystne dla naszego zdrowia. Poprzez przechowalnictwo, systemy chłodzenia, mrożenia, możemy zapewnić polskim konsumentom dostępność owoców w ciągu całego roku. Należy z tego absolutnie korzystać – podkreślał Jan Krzysztof Ardanowski.
- Rozpoczęcie sezonu borówkowego zbiegło się w czasie z kumulacją wszystkich możliwych klęsk pogodowych. Przez 28 dni w maju i w kwietniu plantatorzy doglądali instalacji antyprzymrozkowej , ponieważ wiosną temperatura spadała do poziomu zagrażającemu roślinom. Udało się uchronić plantacje. Wychodzimy z tych trudnych doświadczeń obronną ręką – mówił Ireneusz Komorowski.
Dodał, że w tym roku będzie dostatek borówek na rynku. Ceny nie powinny znacząco odbiegać od poziomów z ubiegłych lat.
Jak informował Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów i Warzyw, w tym roku działaniami promocyjnymi objęto więcej gatunków jagodowych: truskawka, jagoda kamczacka, malina, borówka, porzeczka czarna i czerwona, aronia, jeżyna, agrest i minikiwi. - Przez kilka miesięcy w roku korzystamy z dobrodziejstwa świeżych owoców. Sezonowe owoce są najwartościowsze – produkowane przez polskich lokalnych producentów – mówił Witold Boguta
- W tym roku rozpoczęliśmy nowy projekt – promujemy również przetwory z polskich owoców jagodowych w ciągu całego roku, czyli od stycznia do grudnia. Staramy się wzmacniać kompetencje, producentów owoców, którzy jednocześnie owoce produkują w swoich gospodarstwach i przetwarzają – dodał prezes KZGPOiW.
Z narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców wynika, że Polacy spożywają wciąż zbyt mało owoców i warzyw w codziennej diecie.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,69 -0,26%
GBP
5,31 -0,13%
USD
4,29 -0,25%
ON
6,75 -6 gr
LPG
3,11 -1 gr