Przed sezonem informowano, że przetwórnie nie mają znaczących zapasów przetworów z porzeczek czarnych. Dodatkowo pojawiły się również zapytania z innych krajów na zakup znacznych ilości tego produktu, co doprowadziło do wzrostu cen.
Jak informuje dr Paweł Kraciński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-PIB, ceny porzeczki czarnej są już powyżej 3,00 zł/ za kilogram. Niektórzy nawet za większe partie porzeczki płacą 3,80 zł/kg.
Natomiast w przypadku porzeczki czerwonej - owoce w części mogą zostać na polach, gdyż niedługo będzie zjazd cenowy na 0,50-0,60 zł/kg. Ceny porzeczki czerwonej od początku sezonu są niskie. Za owoce kierowane do przetwórstwa na mrożonki oferowano tydzień temu przeciętnie 0,80 zł/kg (loco zakład), ale niektóre podmioty i punkty skupu płaciły mniej np. 0,60 zł za kilogram.