
Komisja Europejska opublikowała we wtorek raport potwierdzający, że produkcja brzoskwiń i nektarynek w UE w tym roku wykaże rekordowy 20% spadek w porównaniu z poprzednim sezonem.
Komisja Europejska opublikowała we wtorek raport na temat sytuacji na rynkach rolnych w UE, który odnosi się do lata 2021 r., potwierdzając, że produkcja brzoskwiń i nektarynek w tym roku wykaże rekordowy 20% spadek w porównaniu z poprzednim sezonem.
Prognoza wynosi 2,8 mln ton w wyniku wiosennych przymrozków i usunięcia areału o 3% w UE.
Według Komisji spadek produkcji w tym sezonie będzie miał miejsce we wszystkich krajach, przy czym największy spadek w Grecji o 45% i we Francji o 34% mniej. W przypadku Hiszpanii i Włoch, których udział w rynku wynosi odpowiednio 4% i 35% (wg danych na 2020 rok), produkcja zmniejszy się odpowiednio o 7% i 11%.
Negatywne warunki pogodowe spowodują spadek plonów z hektara (ha) o 15% w przypadku brzoskwiń przeznaczonych do spożycia świeżego, tj. 14,5 tony z hektara i spadek o 30% w przypadku brzoskwiń przemysłowych do 17,6 tony z hektara w porównaniu do roku poprzedniego.
Według Komisji „niska dostępność produktu na rynku wspólnotowym i spodziewane wysokie ceny spowodują, że spożycie świeżych brzoskwiń i nektaryn spadnie do 5,1 kg w porównaniu do 6,1 kg w 2020 r.” Według różnych źródeł FEPEX, wysokie ceny z Komisji Europejskiej nie są w tej chwili spełnione, gdyż obecne ceny są bardzo zbliżone do ubiegłorocznych, pomimo mniejszej produkcji.
Spadek produkcji spowoduje również spadek eksportu o 36% rok do roku, przy czym większość produkcji będzie przeznaczona na konsumpcję krajową. I wpłynie to również na brzoskwinie do przetwórstwa przemysłowego, dodał FEPEX.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,72 -0,03%
GBP
5,34 -0,33%
USD
4,35 -0,57%
ON
7,01 -9 gr
LPG
3,16 -2 gr