Przedstawiciele ZEA odwiedzili polskie sady i grupy producenckie



www.sadyogrody.pl/ pr - 11 września 2019 13:20


W ramach kampanii informacyjno – promocyjnej „Siła smaku, witamin i kolorów – Poznaj jakość jabłek z Europy” prowadzonej przez Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw „Unia Owocowa”, wspólnie ze Związkiem Sadowników Rzeczypospolitej Polskiej goszczono w ostatnich dniach grupę profesjonalistów z branży mediów i dystrybutorów świeżych owoców ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich.

- Wcześniej nie wiedziałem, że jabłka zanim trafią do sprzedaży, ich wyprodukowanie i przygotowanie to cały proces, wymagający wielu działań. Myślałem, że to bardzo proste, jabłka z drzew trafiają na rynek i tyle. Był to naprawdę pouczający i otwierający oczy wyjazd – komentuje przedstawiciel mediów z ZEA.

Drugiego dnia wizyty odbyła się Konferencja w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 

Podczas konferencji uczestnicy mieli okazję poznać potencjał sektora rolno-spożywczego m.in. działania administracyjne mające na celu wspieranie promocji produktów/jabłek, zasady certyfikacji jabłek przeznaczonych na rynek Emiratów Arabskich, a także poziom eksportu do ZEA w ostatnich latach.

Andrzej Chodkowski, Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa przywitał gości podkreślając jak ważne są stosunki  z ZEA i że współpraca ze Zjednoczonymi Emiratami Arabskimi cały czas się rozwija. Jest to region bardzo perspektywiczny, największy rynek eksportowy na Bliskim Wschodzie, ma strategiczne położenie geograficzne, stanowi drogę wejścia do innych krajów Rady Współpracy Zatoki Perskiej (GCC).

Przybyli goście mieli okazję poznać jak są produkowane, przechowywane i przygotowywane dla konsumenta owoce podczas wizyt w sadach jak i w grupach producenckich.

- Trzeciego dnia naszej wizyty spotkaliśmy wielu producentów i eksporterów jabłek, którzy wyjaśnili nam, swoje metody produkcji oraz podzielili się swoimi planami eksportu jabłek do ZEA i innych rynków. Odwiedziliśmy sady, w których uprawiane są jabłonie. Właściciele wyjaśnili nam proces kwitnienia, ochrony sadów oraz mieliśmy okazję zobaczyć, że jabłka są zbierane ręcznie. Zobaczyliśmy jak pasja, wielowiekowa tradycja, doświadczenie i unikalny klimat sprawiają, że jabłka z Europy mają wyjątkowy smak i walory zdrowotne. Zjedliśmy wspaniały lunch w sadzie, który zapamiętamy na długo – komentuje przedstawiciel mediów z ZEA.

Podczas wizyty odwiedzono laboratorium WIORIN oraz sad doświadczalny SGGW.