Przechowywanie gruszek w innowacyjnych technologiach - jak osiągnąć sukces?

Autor: KZ/ www.sadyogrody.pl 09 grudnia 2020 11:37

Przechowywanie gruszek w innowacyjnych technologiach - jak osiągnąć sukces? Owoce przeznaczone do długiego przechowywania w innowacyjnych technologiach muszą być wysokiej jakości/ fot. shutterstock

Stosowanie innowacyjnych technologii w przechowalnictwie niesie ze sobą duże wymagania, przede wszystkim należy optymalnie wyznaczyć termin zbioru i w tym terminie zebrać owoce. Konieczna jest optymalizacja warunków przechowywania, czyli temperatury, składu gazowego atmosfery oraz wilgotności względnej. Owoce przeznaczone do długiego przechowywania w innowacyjnych technologiach muszą być wysokiej jakości.

Do przechowywania w innowacyjnych technologiach należy przeznaczać wyłącznie owoce wysokiej jakości. Nie mogą one posiadać żadnych oznak uszkodzeń mechanicznych, czy chorób infekcyjnych. Muszą też być zasobne w składniki mineralne. Nieprzestrzeganie powyższych zaleceń może spowodować zwiększenie strat przechowalniczych. Na temat przechowywania gruszek odmiany 'Konferencja' w innowacyjnych technologiach mówiła dr Anna Skorupińska z Instytutu Ogrodnictwa podczas szkolenia online pt. „Innowacyjne technologie przechowywania i wykorzystania owoców i warzyw”, które odbyło się 20 listopada br.

Głównym celem innowacyjnych technologii w przechowalnictwie jest utrzymanie jakości przechowywanych produktów i wydłużenie ich podaży na rynku. Dodatkowo dąży się do ograniczenia strat i obniżenia kosztów przechowywania. W Pracowni Przechowalnictwa i Fizjologii Pozbiorczej Owoców i Warzyw Instytutu Ogrodnictwa przeprowadzono badania nad możliwością przechowywania gruszek odmiany 'Konferencja' z wykorzystaniem innowacyjnych technologii. Stosowano technologie przechowywania takie jak normalna i kontrolowana atmosfera, dynamicznie kontrolowana atmosfera (DKA) z wykorzystaniem fluorescencji chlorofilu jako wskaźnika wejścia owoców w fazę oddychania beztlenowego, a także pozbiorcze traktowanie owoców preparatem zawierającym 1-MCP.

Generalnie za optymalne warunki przechowywania gruszek odmiany 'Konferencja' przyjmuje się temperaturę na poziomie -1 st. C do 1 st. C. Optymalny skład atmosfery wynosi 1,5 do 2,5 proc. tlenu, a dwutlenku węgla poniżej 1 proc. (zwykle stosuje się stężenie dwutlenku węgla na poziomie 0,7 proc.). Wilgotność względna powinna wynosić około 95 proc., aby uniknąć więdnięcia owoców.

W przypadku gruszek konieczne jest odpowiednie ich przechłodzenie w celu zainicjowania prawidłowego przebiegu dojrzewania. Proces ten następuje w początkowej fazie przechowywania. Długość okresu przechłodzenia zależna jest od odmiany i może trwać nawet do kilku tygodni. Zbyt długi okres przechowywania lub też nieodpowiedni termin zbioru mogą prowadzić do utraty zdolności do prawidłowego dojrzewania owoców po wyjęciu z chłodni.

Odmiana 'Konferencja' do długiego przechowywania powinna być zebrana, gdy barwa podstawowa skórki osiąga wartość 2-3 (według palety Citfi). Jędrność miąższu jest w granicach 60-55 N, a indeks skrobiowy wynosi 6-7 (zabarwione 40-30 proc. powierzchni przekroju owocu).

Do długotrwałego przechowywania gruszek najlepiej wybierać odmiany późne, które dłużej będą mogły poleżeć w chłodni. Zbiór owoców powinien być prowadzony w fazie tzw. dojrzałości zbiorczej, czyli w stadium rozwoju fizjologicznego w którym owoce są w pełni wyrośnięte i wykształcone, ale nie osiągnęły jeszcze stadium klimakteryki. Termin osiągania dojrzałości zbiorczej głównie zależy od odmiany, ale też od przebiegu pogody w trakcie sezonu wegetacyjnego. Nieodpowiedni termin zbioru gruszek skutkuje ograniczonymi możliwościami ich przechowywania i ograniczoną trwałością. Zwiększona jest podatność owoców na choroby fizjologiczne.

Aby uniknąć uszkodzeń wewnętrznych, przez pierwsze 3-4 tygodnie przechowywania zaleca się utrzymywać temperaturę przechowywania na poziomie - 0,5 st. C i normalną atmosferę, czyli 21 proc. tleniu, pamiętając aby dwutlenek węgla był poniżej 1 proc. Przez kolejnych kilka tygodni należy obniżyć tlen do 3 proc., i dwutlenek węgla do poniżej 0,7 proc. W kolejnym etapie obniża się temperaturę do -0,8 st. C, stężenie tlenu do 2,5 proc. pozostawiając dwutlenek węgla na poziomie 0,7 proc.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.