Przechowywanie gruszek w innowacyjnych technologiach - jak osiągnąć sukces?



KZ/ www.sadyogrody.pl - 07 grudnia 2020 16:31


Stosowanie innowacyjnych technologii w przechowalnictwie niesie ze sobą duże wymagania, przede wszystkim należy optymalnie wyznaczyć termin zbioru i w tym terminie zebrać owoce. Konieczna jest optymalizacja warunków przechowywania, czyli temperatury, składu gazowego atmosfery oraz wilgotności względnej. Owoce przeznaczone do długiego przechowywania w innowacyjnych technologiach muszą być wysokiej jakości.

Do przechowywania w innowacyjnych technologiach należy przeznaczać wyłącznie owoce wysokiej jakości. Nie mogą one posiadać żadnych oznak uszkodzeń mechanicznych, czy chorób infekcyjnych. Muszą też być zasobne w składniki mineralne. Nieprzestrzeganie powyższych zaleceń może spowodować zwiększenie strat przechowalniczych. Na temat przechowywania gruszek odmiany 'Konferencja' w innowacyjnych technologiach mówiła dr Anna Skorupińska z Instytutu Ogrodnictwa podczas szkolenia online pt. „Innowacyjne technologie przechowywania i wykorzystania owoców i warzyw”, które odbyło się 20 listopada br.

Głównym celem innowacyjnych technologii w przechowalnictwie jest utrzymanie jakości przechowywanych produktów i wydłużenie ich podaży na rynku. Dodatkowo dąży się do ograniczenia strat i obniżenia kosztów przechowywania. W Pracowni Przechowalnictwa i Fizjologii Pozbiorczej Owoców i Warzyw Instytutu Ogrodnictwa przeprowadzono badania nad możliwością przechowywania gruszek odmiany 'Konferencja' z wykorzystaniem innowacyjnych technologii. Stosowano technologie przechowywania takie jak normalna i kontrolowana atmosfera, dynamicznie kontrolowana atmosfera (DKA) z wykorzystaniem fluorescencji chlorofilu jako wskaźnika wejścia owoców w fazę oddychania beztlenowego, a także pozbiorcze traktowanie owoców preparatem zawierającym 1-MCP.

Generalnie za optymalne warunki przechowywania gruszek odmiany 'Konferencja' przyjmuje się temperaturę na poziomie -1 st. C do 1 st. C. Optymalny skład atmosfery wynosi 1,5 do 2,5 proc. tlenu, a dwutlenku węgla poniżej 1 proc. (zwykle stosuje się stężenie dwutlenku węgla na poziomie 0,7 proc.). Wilgotność względna powinna wynosić około 95 proc., aby uniknąć więdnięcia owoców.

W przypadku gruszek konieczne jest odpowiednie ich przechłodzenie w celu zainicjowania prawidłowego przebiegu dojrzewania. Proces ten następuje w początkowej fazie przechowywania. Długość okresu przechłodzenia zależna jest od odmiany i może trwać nawet do kilku tygodni. Zbyt długi okres przechowywania lub też nieodpowiedni termin zbioru mogą prowadzić do utraty zdolności do prawidłowego dojrzewania owoców po wyjęciu z chłodni.

Odmiana 'Konferencja' do długiego przechowywania powinna być zebrana, gdy barwa podstawowa skórki osiąga wartość 2-3 (według palety Citfi). Jędrność miąższu jest w granicach 60-55 N, a indeks skrobiowy wynosi 6-7 (zabarwione 40-30 proc. powierzchni przekroju owocu).

Do długotrwałego przechowywania gruszek najlepiej wybierać odmiany późne, które dłużej będą mogły poleżeć w chłodni. Zbiór owoców powinien być prowadzony w fazie tzw. dojrzałości zbiorczej, czyli w stadium rozwoju fizjologicznego w którym owoce są w pełni wyrośnięte i wykształcone, ale nie osiągnęły jeszcze stadium klimakteryki. Termin osiągania dojrzałości zbiorczej głównie zależy od odmiany, ale też od przebiegu pogody w trakcie sezonu wegetacyjnego. Nieodpowiedni termin zbioru gruszek skutkuje ograniczonymi możliwościami ich przechowywania i ograniczoną trwałością. Zwiększona jest podatność owoców na choroby fizjologiczne.

Aby uniknąć uszkodzeń wewnętrznych, przez pierwsze 3-4 tygodnie przechowywania zaleca się utrzymywać temperaturę przechowywania na poziomie - 0,5 st. C i normalną atmosferę, czyli 21 proc. tleniu, pamiętając aby dwutlenek węgla był poniżej 1 proc. Przez kolejnych kilka tygodni należy obniżyć tlen do 3 proc., i dwutlenek węgla do poniżej 0,7 proc. W kolejnym etapie obniża się temperaturę do -0,8 st. C, stężenie tlenu do 2,5 proc. pozostawiając dwutlenek węgla na poziomie 0,7 proc.

Traktowanie gruszek 1- MCP przeprowadza się między 5 a 7 dniem po zbiorze (przed ich umieszczeniem w normalnej atmosferze lub KA). Zastosowanie tego związku istotnie opóźnia dojrzewanie owoców. Jednak efektywność jego działania zależy od wielu czynników. Oprócz zaleceń technicznych dotyczących użytkowania, bardzo ważny jest stan fizjologiczny owoców, czyli termin zbioru. Na owocach zebranych zbyt późno efektywność działania 1- MCP będzie znacznie niższa.

Jakość gruszek - jakie pojawiły się uszkodzenia?

W doświadczeniach IO obserwowano uszkodzenia owoców -głównie zbrązowienie miąższu, kawerny (jamy pojawiające się w miąższu), a także uszkodzenia wewnętrzne spowodowane wysokim stężeniem dwutlenku węgla. Uszkodzenia miąższu występowały przede wszystkim na owocach o niskim zaopatrzeniu w wapń. Z chorób infekcyjnych pojawiała się szara pleśń i mokra zgnilizna.

Dr Anna Skorupińska podsumowując wyniki doświadczeń zaznaczyła, że dobór technologii  przechowywania gruszek determinuje jakość sensoryczną owoców (powinien wynikać z przewidywanego terminu sprzedaży i oczekiwanej jakości gruszek). Konsumenci mają różne preferencje. Na niektórych rynkach oczekuje się owoców twardych i chrupiących. W Polsce najczęściej klient wybiera gruszki o masłowej konsystencji. Z kolei dojrzałe gruszki, żółte o masłowej konsystencji będą nietrwałe i praktycznie nie pozostaną długo w handlu.

Chcesz sprzedać/ kupić urządzenia i narzędzia przydatne do przechowalnictwa? Zachęcamy do korzystania z naszego nowego serwisu Giełda Rolna!