
Sytuacja na rynku porzeczek jest zbliżona do poprzedniego sezonu: drogie czarne, tanie czerwone. Po kilku sezonach odwrotnej sytuacji tj. droższych czerwonych, które gwarantowały zwrot kosztów produkcji i nieopłacalnych cenach porzeczki czarnej, na rynku nastąpiło odwrócenie - mówi serwisowi www.sadyogrody.pl dr Paweł Kraciński, z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-PIB w Warszawie.
Co decyduje o cenach porzeczek w tym sezonie?
- Główny czynnik to zmiany popytu na przetwory z tych owoców, do czego przyczyniła się m.in pandemia, ale też zmiany wielkości produkcji tj. odchodzenie krajowych producentów od uprawy porzeczek czarnych i zwiększanie produkcji czerwonych. Powodów można doszukiwać się więcej, natomiast skupmy się na faktach - mówi dr Paweł Kraciński.
- Skup porzeczek czerwonych rozpoczął się od stawek 0,50-0,60 zł/kg w punktach skupu. Maksymalne stawki obowiązujące w chłodniach nie przekraczały 1,00 zł/kg (loco zakład) za duże partie towaru. Na rynku porzeczek czerwonych spodziewano się problemów z zagospodarowaniem plonów, tak jak na rynku agrestu, gdyż zdaniem przetwórców małe jest zainteresowanie mrożonkami. Sytuacja nie jest jednak przesądzana, bo warunkować ją będzie poziom plonowania plantacji oraz rozwój sytuacji na rynku innych owoców - komentuje.
- Odwrotna sytuacja jest na rynku porzeczek czarnych. Tu zakłady nie ukrywają, że zainteresowanie przetworami z tych owoców zaskoczyło ich samych i popyt na te owoce jest wysoki. Nie spotkałem się jeszcze z oficjalnym cennikiem, ale na rynku krążą informacje o cenach skupu zaczynających się z zakresu 3,00-4,00 zł/kg. Niemal pewne jest, że przez cały sezon ceny będą korzystne dla producentów - mówi dr Paweł Kraciński z IERiGŻ.
Chcesz sprzedać owoce? Dodaj ogłoszenie na www.gieldarolna.pl!
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,72 -0,03%
GBP
5,34 -0,33%
USD
4,35 -0,57%
ON
7,01 -9 gr
LPG
3,16 -2 gr