
- Długo wyczekiwane w tym sezonie polskie owoce MiniKiwi zaczną niebawem dojrzewać. Przed nimi ostatnie 3 tygodnie przed zbiorem. W tym czasie zyskają jakość i właściwości zdrowotne oraz smakowe – poinformował dr hab. Piotr Latocha (prof. SGGW w Warszawie) na profilu Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi na Facebooku.
Pogoda sprzyja w tym roku MiniKiwi, choć w trakcie dużych upałów i braku opadów owoce nieosłonięte przez liście mogą ulec poparzeniu (przegrzaniu), stad ważne jest nawadnianie roślin w tym czasie. Zraszanie podkoronowe sprzyja tez obniżeniu temperatury i chroni owoce – informuje dr hab. Piotr Latocha.
Pierwszym objawem dojrzewania będzie pojawienie się rumieńca u niektórych odmian. Potem już tylko przebarwienie nasion na brązowo i minimalny poziom zawartości ekstraktu - i owoce można będzie zbierać.
CHF
4,81 -0,03%
GBP
5,58 -0,25%
USD
4,61 0,22%
ON
7,26 -30 gr
LPG
3,30 -4 gr