
Dużym zainteresowaniem wśród producentów cieszy się odmiana Inka, brzoskwinia o nieco późniejszym terminie dojrzewania.
Większość odmian brzoskwini dojrzewa od końca lipca do pierwszych dni września. W uprawie przeważają od lat 'Reliance' i 'Redhaven', ale dużą popularność zdobywa odmiana 'Inka' wywodząca się z Instytutu Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach.
Odmiana 'Inka' wytwarza bardzo duże, kuliste, atrakcyjne owoce, o masie do 160 g. Skórka jest ciemnożółta, niezbyt omszona, pokryta pomarańczowoczerwonym rumieńcem do 50%. Miąższ owoców jest żółtokremowy, może być lekko zabarwiony na czerwono wokół pestki.
Jak podają hodowcy, 'Inka' plonuje praktycznie corocznie i bardzo obficie. Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą pod koniec sierpnia, w zależności od warunków atmosferycznych.
Odmiana ta nie zawodzi w rejonach, gdzie warunki sprzyjają uprawie brzoskwini.
Miąższ owocu 'Inka' bardzo dobrze odchodzi od pestki. Ma masłową i soczystą konsystencję.
'Inka' jest odmianą deserową i przetwórczą. Nadaje się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory owocowe czy soki.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,72 -0,62%
GBP
5,32 -0,23%
USD
4,33 -0,50%
ON
6,81 -20 gr
LPG
3,12 -4 gr