Polscy plantatorzy zyskują na uprawie jagody kamczackiej



www.sadyogrody.pl / freshplaza.com - 22 września 2017 14:10


Czy jagody kamczackiej będą wkrótce tak popularne jak borówki amerykańskie? Przekonują o tym właściciele plantacji Blue Haskap spod Warki na łamach portalu freshplaza.com.

Uprawa jagody kamczackiej, nazywanej także wiciokrzewem jadalnym, rozwija się nie tylko w północno-wschodniej Rosji, Chinach, Japonii i Kanadzie, ale także w takich krajach europejskich jak Wielka Brytania, Holandia, Słowenia, Chorwacja i Polska. Uprawa nie jest wymagająca - krzewy są odporne na choroby, więc nie potrzebują wiele interwencji środkami ochrony roślin. W rezultacie łatwo rozwijać ją jako roślinę ekologiczną.

Plantacja Blue Haskap znajduje się w Palczewie k. Warki. To około 2,5 ha obsadzone jagodą kamczacką. Właściciele rozpoczęli uprawę w 2012 r. Powodem było poszkiwanie alternatywy na nasyconym rynku jabłek w Polsce. W podjęciu decyzji pomogły im dwa czynniki: to, że było to ekonomicznie sensowne, ale także smak owoców oraz korzyści dla zdrowia. W tym roku Bleu Haskap dostarczyło na rynek około 20-30 ton jagód.

"Zimowa" aura w połowie kwietnia i na początku maja spowodowała, że ​​sezon rozpoczął się tydzień później niż zwykle, ale nie miało to wpływu na jakość, ani nie spowodowało uszkodzeń lub strat jagód. Jedną z najważniejszych cech tej rośliny jest bowiem jej odporność na mróz - w odróżnieniu od truskawek, wiśni czy jabłek. Kwiaty jagody kamczackiej mogą wytrzymać nawet -11 °C.

Właściciele Blue Haskap zapewniają o globalnym popycie na jagody kamczackiej - zarówno do przetwórstwa, jak i konsumpcji - w kraju oraz za granicą (Holandia, Belgia, Wielka Brytania).