
Pigwa i pigwowiec to dwa zupełnie różne krzewy owocowe. Różni je wygląd, smak, zapach. Zatem jak odróżnić pigwę od pigwowca? Sprawdźcie sami.
Dla wielu amatorów uprawy krzewów owocowych owocami pigwy są pigwowce. Nic bardziej mylnego - zarówno pigwa, jak i pigwowiec to dwa różne gatunki roślin. Choć ich nazwy są do siebie podobne ich owoce różnią się od siebie.
Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) uprawiana jest w formie krzewu lub drzewa, dorastającego do wysokości 8 m. Dobrze plonuje na stanowiskach z glebą żyzną, i umiarkowanie wilgotną, o odczynie lekko kwaśnym (pH 5,9-6,5). Preferuje miejsca zaciszne, osłonięte od silnych wiatrów.
Owoce pigwy przypominają kształtem gruszki, są dość duże. Do przetwórstwa - wyrobu przetworów polecana jest odmiana ‘Ursynowska’. Owoce pigwy odmiany ‘Leskovacka’ mają kształt zbliżony do jabłek.
Przeczytaj: Pigwa 2022: Kiedy zbierać i co zrobić z pigwy?
Owoce pigwy mają grubszą skórkę pokrytą kutnerem, o barwie cytrynowo-żółtej, lub miodowej. W miarę ich dojrzewania kutner stopniowo zanika. Owoce pigwy dorastają do wielkości 100-200 g, a nawet zdarzają się bardziej okazalsze okazy (o masie 1 kg).
Owoce pigwy są bardzo aromatyczne, o smaku nieco cierpkim, kwaskowym. Przeznacza się je do wyrobu różnego rodzaju przetworów. Co można zrobić z pigwy? Najpopularniejsze sposoby wykorzystania owocu to:
- konfitury z pigwy
- dżemy z pigwy
- galaretki z pigwy
- syropy z pigwy
- soki z pigwy
- nalewki z pigwy
Pigwowiec japoński to rozłożysty krzew, dorastający do 1 m wysokości. Preferuje stanowiska słoneczne, bądź lekko zacienione i osłonięte od silnych wiatrów. Posiada przeciętne wymagania glebowe. Pod uprawę zaleca się podłoża umiarkowanie wilgotne, żyzne, próchnicze oraz przewiewne.
Zobacz: Owoce pigwowca – wartościowy surowiec dla przetwórstwa
Owoce pigwowca dojrzewają jesienią - we wrześniu i w październiku. Są kształtu jabłkowatego, o żółtym wybarwieniu. U ich nasady (po nasłonecznionej stronie) może tworzyć się rumieniec. Owoce posiadają intensywny, aromatyczny zapach. Stanowią źródło pektyn, witaminy C i kwasów organicznych.
Owoce pigwowca japońskiego są kwaśne i cierpkie, przez co w mniejszym stopniu spożywane są w stanie świeżym. Posiadają jednak dużą wartość przetwórczą - stanowią surowiec do wyrobu przetworów, m.in..:
- konfitur,
- marmolad,
- nalewek,
- jako kandyzowane owoce.
Na pierwszy rzut oka największą różnicą pomiędzy pigwą a pigwowcem są ich owoce. Pigwy to duże owoce o gruszkowatym kształcie i cytronowo-żółtej lub miodowej barwie. Pigwowce to małe owoce o kształcie jabłka o żółtym wybarwieniu.
Różnice widać również w krzewach na których rośną owoce pigwy i pigwowca. Pigwa uprawiana jest w formie krzewu lub drzewa, dorastającego do wysokości 8 m. Krzew pigwowca jest znacznie mniejszy - dorasta do 1 m wysokości.
Różnice - choć już nieco mniej zauważalne - są również w przygotowywaniu przetworów z obu gatunków. Owoce pigwowca są zdecydowanie bardziej cierpkie niż owoce pigwy. Natomiast oba gatunki nie nadają się do spożywania w surowym stanie.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,72 -0,62%
GBP
5,32 -0,23%
USD
4,33 -0,50%
ON
6,81 -20 gr
LPG
3,12 -4 gr