
Owoce agrestu są przeznaczone do bezpośredniego spożycia, a także stanowią doskonały surowiec dla przetwórstwa i przemysłu zamrażalniczego. Jak uprawiać ten owoc?
Najlepszym terminem zakładania plantacji agrestu jest jesień (koniec września - początek listopada). Sadzonki agrestu powinny być zakupione w kwalifikowanych szkółkach, co zapewnia ich zdrowotność oraz tożsamość odmianową. Na plantacjach towarowych, dostosowanych do zbioru kombajnowego zaleca się rozstaw 3,5-4,0 x 0,5-0,6 m. Rzędy powinny być wytyczone w kierunku północ-południe. Dzięki temu krzewy są równomiernie naświetlane w sezonie wegetacyjnym.
Krzewy agrestu są odporne na mróz. Jedynie w okresie kwitnienia (druga połowa kwietnia) są narażone na wiosenne przymrozki.
Krzewy agrestu powinny być prowadzone w formie szpalerowej. W drugim roku uprawy (wczesna wiosna) należy przeprowadzić cięcie pędów bocznych na długość 10-12 cm. Natomiast cięcie odmładzające wykonuje się w piątym roku od prowadzenia uprawy. Plantacje należy nawadniać za pomocą linii kroplujących lub deszczowni. Straty wody oraz rozwój chwastów można ograniczyć poprzez stosowanie agrowłókniny lub ściółek organicznych.
Jedną z popularniejszych odmian agrestu jest 'Biały Triumf'. Owoce tej odmiany dojrzewają od początku do połowy lipca. W fazie dojrzałości konsumpcyjnej są zielonożółte. Nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do przetwórstwa. Wadą tej odmiany jest dość duża podatność na amerykańskiego mączniaka agrestu.
Wczesną odmianą jest ‘Invicta’. Owoce osiągają dojrzałość konsumpcyjną na początku lipca (przed ‘Biały Triumf’). Posiadają nieregularny kształt, a ich skórka w fazie dojrzałości jest żółto zielona. Owoce cechują się słodkawym miąższem – są bardzo smaczne. Stanowią cenny surowiec dla przetwórstwa oraz zamrażalnictwa. Odmiana ta jest średnio podatna na amerykańskiego mączniaka agrestu.
Na plantacje towarowe polecane są odmiany agrestu o owocach żółtozielonych - 'Puszkiński', 'Macurines', oraz 'Rodnik', a także odmiana 'Kamieniar' - cechująca się ciemnoczerwoną barwą. Odmiany te są zalecane do uprawy na większą skalę, z uwagi na wysokie plonowanie, a także dużą odporność na amerykańskiego mączniaka agrestu.
Agrest preferuje gleby żyzne, bogate w składniki pokarmowe o wyrównanych stosunkach powietrzo-wodnych. Pod plantację najlepsze są gleby lekko kwaśne o pH 6,2-6,7. Niekorzystne są stanowiska w pełnym słońcu, ponieważ zbyt silne nasłonecznienie wpływa na słabszy wzrost i plonowanie roślin.
Dobrymi przedplonami w uprawie agrestu są rośliny okopowe, motylkowe, a także zboża.
Nawozy organiczne należy stosować zarówno przed założeniem plantacji, jak i w trakcie uprawy. Agrest korzystnie reaguje na nawożenie obornikiem w dawce 35 t/ha. Obornik można zastąpić nawozami zielonymi np. gorczycą czy łubinem. Należy również stosować nawożenie mineralne na podstawie wyników analizy chemicznej gleby.
Agrest zdecydowanie nie lubi towarzystwa chwastów z którymi musi konkurować o wodę, światło i składniki odżywcze. Właśnie dlatego warto agrest ściółkować żeby zapobiec wzrostowi chwastów i parowaniu wody z gleby.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,67 -0,15%
GBP
5,23 0,26%
USD
4,22 0,02%
ON
6,09 3 gr
LPG
2,95 -3 gr