Okiem Doradcy Jagodowego: Zaawansowana technologia uprawy truskawki w Niderlandach



dr hab. Zbigniew Jarosz; Doradca Jagodowy - 17 stycznia 2020 14:32


Uczestnictwo w dziesiątej edycji International Soft Fruit Conference, odbywającej się w dniach 9-10 stycznia 2020 w Hertegenbosh (Niderlandy) oprócz wartościowych i merytorycznych wykładów było okazją do odwiedzenia kilku obiektów szklarniowych.

Na szczególną uwagę zasługuje wysoce zaawansowana technologia szklarniowej uprawy truskawki. W Niderlandach standardowym systemem uprawy tryskawki jest uprawa w podłożach. Obecnie dominującym podłożem jest dobrej jakości włókno kokosowe, które przez dostarczeniem do plantatora jest precyzyjnie frakcjonowane i kondycjonowanie. Niekiedy włókno kokosowe wzbogaca się 15-20% dodatkiem drobnego perlitu (0,5-1,0 mm średnicy), co powoduje poprawę napowietrzenia i wzrost przepuszczalności podłoża. Rozwiązanie takie stosuje się głownie w uprawie odmian wrażliwych na choroby systemu korzeniowego, np. powodowane przez Phytophtora sp. (Malling centenery, Sonata).

Dominującymi odmianami uprawianymi w Niderlandach są wciąż Elsanta i Sonata, charakteryzujące się przede wszystkim bardzo dobrym smakiem i odpowiednio trwałością pozbiorczą owoców. Obecnie coraz częściej pojawia się również w nasadzeniach bezglebowych odmiana Sonsation-nowa odmiana hodowli Flevo Berry, pochodna Elsanty, charakteryzująca się fenomenalnym smakiem i dobra odpornością na choroby. W Polsce odmiana ta również pojawia się w nasadzeniach tunelowych.

Niderlandzką technologię uprawy truskawki najlepiej charakteryzuje stwierdzenia: pełna kontrola warunków i ścisła precyzja. Uprawa w warunkach szklarniowych daje plantatorom możliwość pełnej kontroli nad temperaturą i wilgotnością powietrza a precyzyjny system fertygacji, w połączeniu z zastosowaniem podłoża z kokosu, umożliwia ścisłą kontrolę nad żywieniem roślin. Wszystkie te parametry modyfikuje się w zależności od odmiany oraz aktualnej fazy rozwojowej roślin.

Szklarniowa  uprawa truskawki w warunkach Niderlandów charakteryzuje się wysoką wydajnością: przy gęstości nasadzenia 12-13 roślin/m2 szacuje się zbiory na poziomie co najmniej 7,5 kg owoców z metra kwadratowego powierzchni. Oczywiście te szacunki dotyczą tylko jednego cyklu uprawowego.

Jednak plantatorzy w Niderlandach są zgodni, iż obecnie wydajność nie jest najważniejszym wyznacznikiem sukcesu. Obecnie są nimi smak owoców oraz ich odpowiednia trwałość, czyli tzw. „shelf life”. Owoce ze zbioru, w których mieliśmy okazję uczestniczyć między ósmym a 9 stycznia, charakteryzowały się bardzo dobrą jakością i trwałością. Zdaniem właściciela szklarni jakość ta w odpowiednich warunkach przechowywania jest nie zmienna nawet przez kilkanaście dni. Owoce zbierane podczas naszej wizyty, po odpowiednim schłodzeniu i zapakowaniu w pojemniki są wysyłane to tak egzotycznych destynacji jak Dubaj czy Japonia. Oczywiście o tej porze owoce o tak fenomenalnej jakości uzyskują również bardzo atrakcyjne ceny, rzędu 10-12 euro za kilogram.

Jako, że Holendrzy słyną z pragmatyzmu pomiędzy cyklami uprawy truskawki na zbiór owoców, wolne szklarnie wykorzystuje się do produkcji wysokiej jakości materiału nasadzeniowego (najczęściej wielokoronowe sadzonki typu „tray plants”). Ten Niderlandzki pragmatyzm widać również na każdym kroku… Przykładowo bardzo popularnym rozwiązaniem jest wyposażenie obiektów szklarniowych we własne generatory energii elektrycznej. Często generator taki zasilany jest paliwem gazowym, którego koszt jest znacznie niższy niż w Polsce. Oprócz energii elektrycznej, która jest wykorzystywana głownie do doświetlania roślin, wytwarzane jest również ciepło którym dogrzewa się obiekty szklarniowe  a ze spalin gazowych odzyskuje się dwutlenek węgla, który wprowadza się do szklarni by podnieść wydajność fotosyntezy. Taka zaawansowana technologia cieszy oko każdego miłośnika truskawki. Na szczęście uprawy bezglebowe coraz częściej goszczą również w Polsce. Ten trend jest widoczny od kilku lat i jest to jedyny słuszny kierunek w uprawie truskawki deserowej.

Serdeczne podziękowania dla pana Dariusza Bujaka ze szkółki De Kemp, za nieocenioną pomoc podczas wizyt w Niderlandzkich obiektach szklarniowych.

{media;24380;Owoce I klasy: odpowiednio schłodzone i zapakowane, są wysyłane do najodleglejszych destynacji (np. Tokio, Singapur)/ fot. Doradca Jagodowy;https://pliki.sadyogrody.pl/i/02/43/80/024380.jpg;https://pliki.sadyogrody.pl/i/02/43/80/024380_620.jpg}