
Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy informuje o nowej odmianie agrestu, która idealnie sprawdzi się w przetwórstwie.
Podstawowym czynnikiem ograniczającym nasadzenia agrestu jest niewielki asortyment odmian wysokoplennych, o owocach przydatnych do przetwórstwa czy zamrażalnictwa. Naprzeciw tym wyzwaniom staje Instytut Ogrodnictwa, który informuje o nowej odmianie.
Odmiana ‘Resika’ jest nową odmianą agrestu, o owocach przydatnych do spożycia w
stanie świeżym oraz do przetwórstwa i zamrażalnictwa. Ze względu dobre plonowanie
oraz wysoką odporność roślin na amerykańskiego mączniak agrestu może polecana być do tradycyjnej uprawy towarowej, integrowanej, jak i amatorskiej.
Krzew rośnie dosyć silnie, jest średnio zwarty, tworzy pokrój wzniosły i kulisty. Wytwarza średnio liczne pędy szkieletowe, o średniej długości. Pędy pokryte kolcami, średniej długości, pojedyncze. Liście w pełni wyrośnięte małe i jasnozielone. Kwiatostany złożone głównie z pojedynczych lub podwójnych kwiatów. Owoce są kulistego kształtu, średniej wielkości, bez omszenia, barwy jasnozielonej (dojrzałość technologiczna), później w pełni dojrzałości żółtej. Owoce są jędrne.
Jak informuje IO-PIB, jest to odmiana plenna, o średnim terminie dojrzewania (zbioru) owoców. Owoce są smaczne, słodko kwaskowe nadają się do spożycia w stanie świeżym oraz przydatne dla przetwórstwa i zamrażalnictwa (wysoka zawartość ekstraktu i suchej masy, średnia zawartość pektyn ogółem). Rośliny (pędy i owoce) wykazują wysoką polową odporność na amerykański mączniak agrestu (Sphaerotheca morsuvae Schwein. /Berk. et Curt.). Przydatność do zbioru kombajnowego owoców nie zbadana i nie znana.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,67 0,05%
GBP
5,26 0,55%
USD
4,26 0,75%
ON
6,09 3 gr
LPG
2,95 -3 gr