
Produkcja jabłek na Węgrzech w ostatnich latach nie napawa optymizmem. W 2020 r. sadownicy zebrali ponad 300 tys. ton jabłek, a w 2014 roku 3- krotnie więcej. O przyczynach niestabilnej produkcji jabłek mówił Ferenc Takács z Instytutu Sadowniczego na Węgrzech NARIK, prezes zrzeszenia węgierskich sadowników, podczas internetowego spotkania firmy Agrofresh.
Powierzchnia upraw owoców na Węgrzech wynosi ponad 90 tys. ha. 45 proc. stanowią sady jabłoniowe, 15 proc. wiśnie, 10 proc. brzoskwinie, oraz pozostałe gatunki, tj. morele, śliwa, truskawki, gruszki, czereśnie. Od 2007 roku powierzchnia produkcji jabłek uległa znacznemu zmniejszeniu z 38 tys. ha do 25 tys. ha w 2018 r., o połowę zmniejszyła się także powierzchnia produkcji brzoskwiń z 6 tys. ha do około 3 tys. ha. Wzrost produkcji nastąpił natomiast w przypadku czereśni, orzechów laskowych oraz owoców czarnego bzu, które są bardzo cenione przez przemysł przetwórczy (3- krotny wzrost produkcji w ostatnim 10-leciu).
Największa produkcja owoców zlokalizowana jest na obszarze wschodnich Węgier w pobliżu granicy z Ukrainą i Rumunią, w okolicy miast Miszkolc, Nyiregyhaza, Debreczyn. Ponad 60 proc. produkcji jabłek pochodzi z tego regionu. Mocno rozwinęła się także produkcja w okolicach jeziora Balaton, po stronie Węgier graniczących z Austrią i Słowenią.
2020 r. – rok z najniższą produkcją jabłek w ostatnim 10-leciu. Wyprodukowano około 350 tys. ton. Główną przyczyną niższych plonów były uszkodzenia kwiatów i zawiązków przez wiosenne przymrozki. Ubiegłej wiosny wystąpiło 18 nocy z przymrozkami. Spadek temperatury podczas kwitnienia sadów wyrządził wiele szkód, dlatego produkcja jabłek była na niskim poziomie. Sezon 2020 pokazał, że obroniły się odmiany późno kwitnące Gala, Golden, natomiast mocno ucierpiały odmiany wcześnie kwitnące, takie jak Idared, Red Delicious, grupa Jonagolda. Większość sadów prowadzona jest bez siatek i konstrukcji chroniących od gradu oraz bez instalacji antyprzymrozkowej i nawadniania. Produkcja tego typu wiąże się z dużym ryzykiem utraty plonu.
W ostatnich latach Węgry nie zwiększyły znacząco obszaru intensywnych sadów jabłoniowych (obecnie ok 5 tys. ha). Uprawa jabłoni w sadach na podkładkach silnie rosnących zajmuje powierzchnię ponad 10 tys. ha. Część sadów produkuje jabłka wyłącznie na przemysł z odmianami o wysokiej kwasowości (ok 7 tys. ha sadów tego typu).
Węgry ok 1/3 produkcji jabłek przeznaczają na rynek deserowy, 2/3 kierowane jest do przemysłu. Rząd węgierski próbuje odwrócić te proporcje. Uruchomiono specjalne dofinansowania do sadów intensywnych, aby zwiększyć produkcję jabłek deserowych wysokiej jakości. W ostatnim 4-5 leciu niewielu sadowników jednak zdecydowało się na zakładanie intensywnych sadów jabłoniowych. W tym okresie powstało około 1100 ha nowych sadów przy udziale dofinansowania.
Czytaj także: Jak zmienia się sadownictwo w Serbii?
Oferta środków do produkcji w serwisie gieldarolna.pl!
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,72 -0,03%
GBP
5,34 -0,33%
USD
4,35 -0,57%
ON
7,01 -9 gr
LPG
3,16 -2 gr