
Porzeczki to owoc średnio popularny choć każdemu znany. Na jakie odmiany warto postawić planując produkcję owoców deserowych?
- Szkółka De Kemp poza truskawkami ma w swojej ofercie również porzeczki czerwone. Jest to głównie odmiana Rovada która zajmuje około 90 proc. naszej produkcji. Szkółka produkuje sadzonki pod kątem uprawy szpalerowej typowo na deser - mówi Dariusz Bujak ze szkółki De Kemp.
Rovada jest odmianą która bardzo dobrze się przechowuje. Ta dostępna w grudniu na święta jest zrywana w lipcu i wciąż ma wysoką jakość. Inne odmiany to Junnifer, Rolan, Jonkheer Van Tets. Są to odmiany wcześniejsze uprawiane również w tunelach. Niszową odmiana jest porzeczka żółta Blanka. Obecnie najwięcej sadzi się Rovady.
Rozmówca przyznaje, że w Holandii przechodzi się z porzeczką w uprawy w kokosie, w substracie i w donice. - W tym roku prawie całą porzeczkę sprzedaliśmy do Holandii do upraw w substracie. W Polsce sprzedaż porzeczek jest niszą. Zanim się wsadzi porzeczkę trzeba mieć już na nią klienta ponieważ nie da się tego sprzedaż tak jak na przykład truskawki. Produkujemy około 250 tys. rocznie i jesteśmy jedną z kilku szkółek, więc to naprawdę nie jest dużo. Porzeczka jest to mały rynek ale dosyć ciekawy bo ceny porzeczki deserowej są wysokie. Jednak podczas ostatnich rozmów z plantatorami wynikało, że zaczynają się robić problemy ze zbytem. Niestety jest to owoc rzadziej wybierany dlatego rynek nie jest duży – dodaje.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,67 -0,15%
GBP
5,23 0,26%
USD
4,22 0,02%
ON
6,09 3 gr
LPG
2,95 -3 gr