
Gruszki to gatunek owoców lubiany przez Polaków. Jakie mają właściwości i zastosowanie? Które odmiany są najpopularniejsze w Polsce? Zobaczcie sami.
Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Luizjanie wykazali, że w przypadku osób, które codziennie spożywają gruszkę, ryzyko nadwagi jest o 35 proc. niższe. Dodatkowo dieta tych osób jest lepiej zbilansowana. Specjaliści namawiają do włączenia tego owocu do codziennej diety np. jako przekąskę, ze względu na wysoką zawartość błonnika, jak również doskonałe źródło witaminy C, potasu, magnezu. Gruszki wspierają działania szarych komórek i tarczycy.
Najpopularniejszą odmianą gruszek w produkcji sadowniczej w Polsce jest Konferencja. Na drugim miejscu jest odmiana Lukasówka. Konsumenci z sentymentem i sympatią podchodzą do Klapsy. Często to ta odmiana wskazywana jest przez nich jako ta najsmaczniejsza.
W krajowej strukturze powierzchni upraw grusz przeważa odmiana - ‘Konferencja’. Znaczący areał zajmuje ‘Lukasówka’, ‘Faworytka’ (Klapsa) oraz 'Xenia'. Natomiast nieco mniejsze znaczenie w produkcji towarowej mają odmiany - 'General Leclerc', 'Carola', 'Komisówka', 'Bonkreta Williamsa' oraz 'Concorde'.
Dużym zainteresowaniem wśród konsumentów cieszy się nowa odmiana gruszy o dwubarwnych owocach - 'Dicolor'. Do produkcji wprowadzono również czerwonoowocowe mutanty, jako uzupełnienie odmian podstawowych - 'Red Bonkreta Williamsa' oraz 'Red Faworytka'.
Wielu konsumentów poszukuje starych odmian grusz, które w ich odczuciu są dużo smaczniejsze od tych uprawianych teraz. Do starych odmian grusz należą Pomarańczówka, Józefinka, Faworytka i Lipcówka. Dużą popularnością cieszy się również Komisówka.
Grusze w zależności od terminu dojrzewania dzielimy na letnie, jesienne i zimowe. Do grupy odmian najwcześniej dojrzewających - letnich - należą odmiany Lipcówka Kolorowa która dojrzewa w drugiej połowie lipca i Faworytka popularnie nazywana Klapsą. Jej zbiór przypada na drugą połową sierpnia. Letnie odmiany grusz nie nadają się do długiego przechowywania, zaś do bezpośredniego spożycia czy przetworzenia.
Odmiany jesienne gruszy to Bonkreta Williamsa o owocach z czerwonym rumieńcem, Konferencja, Paten.
Grusze odmian zimowych to Generał Leclerc, Komisówka, Lukasówka, Noiabrskaja. Zarówno zimowe, jak i jesienne odmiany nadają się do przechowywania.
Gruszka jest owocem typowo deserowym, spożywanym w stanie świeżym. Może być również wykorzystywana do wyrobu przetworów - jako dodatek do konfitur lub do produkcji suszu. Uprawia się także odmiany cydrowe gruszy. Z ich owoców przyrządza się perry - napój o niewielkiej ilości alkoholu.
Do odmian słodkich i soczystych, które będą odpowiednie do wykonania przetworów zaliczamy Klapsę, Konferencję, Komisówkę, Lukasówkę i odmianę Bonkreta Williamsa.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,70 -0,38%
GBP
5,35 -0,34%
USD
4,33 -0,24%
ON
7,65 2 gr
LPG
3,20 4 gr