Na Podkarpaciu winobranie rozpocznie się najwcześniej pod koniec września

Autor: PAP 03 września 2020 12:50

Na Podkarpaciu winobranie rozpocznie się najwcześniej pod koniec września Zbiory winogron zapowiadają się zróżnicowane/ fot. unsplash

Pierwsze spośród 150 winnic na Podkarpaciu tegoroczne winobranie rozpoczną pod koniec września. "Potrwa co najmniej trzy, cztery tygodnie. Zbiory zapowiadają się zróżnicowane" – ocenia redaktor naczelna portalu branżowego naszawinnica.pl Ewa Wawro.

W podkarpackich winnicach tradycyjnie winobranie zaczynają zbiory odmian solaris i aurora na wina białe oraz rondo na czerwone lub coraz modniejsze różowe.

"Natomiast uprawiane w regionie odmiany regent, marechal foch i leon milot na czerwone wina oraz dające dobre wina białe odmiany jutrzenka, seyval blanc, hibernal i sibera będą zbierane dopiero za ponad półtora miesiąca" - powiedziała Wawro.

Zwróciła uwagę, że w ostatnich dwóch latach winobranie było przyśpieszone o dwa, trzy tygodnie. "Decydowało o tym wcześniejsze rozpoczęcie wegetacji na wiosnę. W tym roku wszystko wróciło do normy" - wyjaśniła.

Według Wawro, "zbiory zapowiadają się zróżnicowane". "W niektórych gospodarstwach będą podobne jak przed rokiem, ale w wielu znacznie słabsze niż w poprzednich sezonach. Są też winnice, gdzie tegoroczne zbiory nie przekroczą 30 proc. ubiegłorocznych" - mówiła.

Jej zdaniem, "zadecydowały o tym warunki pogodowe". "Najpierw w winnicach pojawiły się przymrozki, a kilka tygodni później burze z gradem. Właściwą wegetacje zahamowała także fala upałów i susza" - podkreśliła.

W południowo-wschodniej Polsce jest przeszło 150 winnic. Liczą od kilku arów do kilku hektarów, największe mają 10 -12 ha, przeważają jednak winnice o powierzchni 20-40 arów. Na Podkarpaciu winorośl uprawia się głównie w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Przeworska i Rzeszowa. Dominują odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter na białe wina i rondo, regent, marechal foch oraz leon millot na czerwone.

Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O jej rozpowszechnieniu w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne; Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.

Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski.

Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI