Morela to nadal uprawa niszowa. Przyczyną małego zainteresowania sadowników tym gatunkiem są przede wszystkim ograniczenia wynikające z wrażliwości pąków kwiatowych i kwiatów na niską ujemną temperaturę zimą i wiosną.
Jak informuje Instytut Ogrodnictwa- PIB, w tym roku plon jest znacznie wyższy na odmianie Skierniewicka Słodka niż na drzewach odmiany Bella. Może to wynikać z gorszych warunków pogodowych w czasie kwitnienia i gorszego oblotu zapylaczy.
Obie odmiany zależnie od intensywności kwitnienia - wytwarzają średnie, duże, a nawet bardzo duże owoce, o masie 40-80 g.
Morele uprawia się przede wszystkim w najcieplejszych rejonach kraju, czyli w Polsce Południowo-Zachodniej (Wrocławskie), Południowo-Wschodniej (Sandomierskie), a także w niektórych rejonach Wielkopolski.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Komentarze