
Dzień Moreli obchodzony jest 9 stycznia. Za co konsumenci pokochali te owoce i jak wygląda ich produkcja w Polsce?
9 stycznia morele mają swoje święto. To jedne z atrakcyjniejszych owoców. Wyróżniają się dobrym smakiem, wartością odżywczą oraz przydatnością do przetwórstwa.
Pod sad morelowy najlepiej wybierać stanowiska położone wyżej np. łagodne i osłonięte od wiatrów stoki niewysokich wzgórz. Drzewa wtedy nie są tak narażone na przemarzanie. Nie zaleca się zakładać sadu morelowego w dolinach lub zamkniętych kotlinach, gdyż tworzące się tam zastoiska mrozowe są bardzo niekorzystne. Większy ośrodek produkcyjny znajduje się w rejonie Sandomierza. Morele uprawia się przede wszystkim w najcieplejszych rejonach kraju, czyli w Polsce Południowo-Zachodniej (Wrocławskie), a także w niektórych rejonach Wielkopolski.
Morele są światłolubne. Słoneczne i ciepłe lato korzystnie wpływa na zawartość cukru i wybarwienie ich owoców. Gleby przeznaczone pod uprawę tego gatunku powinny być przepuszczalne, łatwo nagrzewające się oraz zasobne w składniki pokarmowe (odczyn zbliżony do obojętnego pH 6,6-7).
Morela jest gatunkiem o dużych wymaganiach cieplnych - w związku z wczesnym rozpoczęciem wegetacji jest w większym stopniu (w porównaniu do brzoskwini) narażona na wiosenne przymrozki. Zarówno kwiaty, jak i zawiązki, mogą być uszkadzane w kwietniu, a nawet w maju przez wiosenne przymrozki.
Wczesne morele hodowli Instytutu Ogrodnictwa - PIB - 'Bella' i 'Skierniewicka Słodka' dojrzewają pod koniec lipca. Owocowanie moreli innych odmian przypada także na sierpień.
Morele najlepiej sadzić wczesną wiosną, podobnie jak brzoskwinie. Dzięki temu można uniknąć uszkodzeń mrozowych, i ewentualnych strat. Regeneracja uszkodzeń mrozowych u moreli przebiega znacznie trudniej niż u brzoskwiń.
Drzewa moreli (oprócz leszczyny) najwcześniej rozpoczynają kwitnienie w Polsce. W centrum kraju kwitnienie moreli przypada przeważnie na drugą dekadę kwietnia. Najwcześniej kwitną odmiany, tj. 'Bergarouge', 'Harcot', 'Early Blush', 'Wczesna z Morden', natomiast najpóźniej - 'Robada', 'Harostar', 'Somo' oraz 'Sirena'.
Znaczna część uprawianych w sadach odmian moreli jest obcopłodna lub tylko częściowo samopłodna. Dlatego ich plonowanie uwarunkowane jest od obecności innej odmiany (zapylacza). 'Early Orange' powinno się sadzić razem z odmianami 'Harcot', 'Sirena', 'Taja', 'Wczesna z Morden'. Z kolei 'Early Blush' dobrze owocuje w towarzystwie odmiany 'Harcot', a także 'Wczesna z Morden'. Dla odmian 'Harcot' i 'Miodowa' zapylaczem mogą być 'Early Orange' i 'Somo'. Natomiast dla odmian 'Wczesna z Morden' i 'Taja' dobrymi zapylaczami są - 'Harcot' i 'Early Orange'.
Morele jak i brzoskwinie na krajowym rynku zdobyły uznanie wśród konsumentów. Spożywane są w szczególności w stanie świeżym w sezonie letnim. Owoce moreli w porównaniu do brzoskwiń są mniejsze i mają delikatniejszą, bardziej gładką skórkę. Zarówno morele jak i brzoskwinie mają pestkę, należą do owoców pestkowych.
Morele również stanowią wartościowy surowiec dla przetwórstwa, m.in. wyrobu dżemów, konfitur, zagęszczonych soków, czy nawet produkcji nalewek. Popularne i czesto kupowane są także morele suszone. Morele stanowią grupę atrakcyjniejszych owoców – wyróżniają się zarówno dobrym smakiem, jak i wysoką wartością odżywczą.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,76 1,39%
GBP
5,34 0,85%
USD
4,37 1,70%
ON
6,81 -20 gr
LPG
3,12 -4 gr