Koronawirus a handel jabłkami. Do kiedy potrwa sezon przechowalniczy?

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 03 kwietnia 2020 11:37

Koronawirus a handel jabłkami. Do kiedy potrwa sezon przechowalniczy? Podstawowym problemem w tym sezonie jest utrzymanie jędrności jabłek oraz straty powodowane gniciem i gorzką plamistością podskórną/ fot. Michał Gwara,

Jak obecna sytuacja związana z pandemią koronawirusa wpływa na handel jabłkami? – Początkowo zakładaliśmy, że sezon potrwa do pierwszego tygodnia –połowy maja. Koronawirus spowolnił jednak sprzedaż hurtową jabłek oraz wysyłki eksportowe na krótsze dystanse. Ograniczenia wynikają także z powodów logistycznych, wzrostu kosztów transportu i braku chętnych kierowców – mówi  Marcin Piesiewicz z firmy AgroFresh.

- Podstawowym problemem w tym sezonie jest utrzymanie jędrności jabłek oraz straty powodowane gniciem i gorzką plamistością podskórną.

Przymrozki przyczyniły się do ograniczenia jakości owoców

Marcin Piesiewicz przyznaje, że w rejonie Sandomierza jakość jabłek była zdecydowanie lepsza niż centralnej Polsce czy na Kujawach. W okolicach Grójca, Warki i Białej Rawskiej sady bardziej ucierpiały na skutek przymrozków. Niektóre kwatery w ogóle nie owocowały, a w innych plonowanie było na niskim poziomie (ale owoce często były słabej jakości – ordzawienia i deformacje). W wyniku mikrospękań dochodziło do infekcji grzybowych. Takie uszkodzenia w połączeniu z brakiem odpowiedniej ochrony przedzbiorczej doprowadziły do problemów podczas przechowywania. Po otwarciu komór w niektórych przypadkach nawet 30-40 proc. jabłek trafia do przemysłu z powodu gorzkiej zgnilizny.

Częsty jest także problem z gorzką plamistością podskórną (GPP), szczególnie w przypadku triploidów – Jonagoldów oraz Szampiona. Słabsze ubiegłoroczne owocowanie stymulowało drzewa do silniejszego wzrostu wegetatywnego. Nowe pędy konkurowały o wapń z owocami, co doprowadziło do problemów z niedoborami tego pierwiastka i zwiększonej podatności jabłek na wystąpienie gorzkiej plamistości podskórnej.

Wzorem lat ubiegłych, również w tym roku powtarza się problem z utrzymaniem jędrności. - Owoce były zbierane zbyt późno lub zbyt długo trwał zbiór poszczególnych partii. Do komór chłodniczych trafiały jabłka, które już w trakcie zbiorów miały niską jędrność. W takich przypadkach podjęcie jakichkolwiek kontraktów wysyłkowych do Indii czy Wietnamu kończy się niepowodzeniem. Oprócz Gali, która należy do odmian twardych i zdecydowanie mniej mięknie po otwarciu komór i podczas transportu, brakuje odmian o bardzo wysokiej jędrności, spełniających oczekiwania konsumentów na dalekich rynkach – mówi Marcin Piesiewicz.

I zaznacza, że przy wysyłkach na dalekie rynki powtarzają się głównie problemy z jędrnością. - Cała grupa Jonagoldów nie trzyma jędrności. Podobnie jest z Szampionem –odmianą, która trafia na rynek lokalny. Przy otwarciu komory jabłka mają jędrność często poniżej 4,5 kG. Podczas transportu następuje dalsza utrata jędrności i na półce sklepowej owoce mają już 3,5-4 kG. Takie jabłka zdecydowanie nie powinny być podane do sprzedaży– dodaje.

Owoce z sadów odpowiednio chronionych i nawadnianych mają zdecydowanie dużo lepszą jakość. Mniejszy jest odsetek jabłek z objawami gorzkiej zgnilizny oraz GPP.

Ostatnie lata sprzyjają możliwości wystąpienia oparzelizny powierzchniowej (wysokie temperatury przed zbiorem), ale odpowiednie postępowanie z owocami w trakcie przechowywania może ograniczyć do minimum wystąpienie tej choroby. W tym sezonie oparzelizna nie jest numerem jeden, ale zdarza się na owocach, szczególnie na odmianie Red Delicious i jej sportach, także na odmianie Cortland.

Sezon przechowalniczy będzie zdecydowanie krótszy niż w zeszłym roku

W handlu hurtowym obecnie panuje duże spowolnienie, podobnie jest w eksporcie. Zdaniem Marcina Piesiewicza, sezon przechowalniczy potrwa do czerwca.

Niektóre firmy czy pojedyncze gospodarstwa będą mieć do zaoferowania jabłka nawet i później, ale taki swobodny handel potrwa najprawdopodobniej do pierwszego tygodnia czerwca. Potem będzie zdecydowanie mniej jabłek w komorach chłodniczych.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.