Kontrola jabłek w chłodni z KA - jakich zasad przestrzegać?



www.sadyogrody.pl - 17 lutego 2021 14:22


Kontrolowana atmosfera to nowoczesna technologia wydłużająca „życie” owocu, ale śmiertelnie niebezpieczna dla ludzi. Przypominamy, jakich zasad należy bezwzględnie przestrzegać podczas kontroli stanu jabłek w KA.

Podczas przechowywania jabłek w warunkach kontrolowanej atmosfery (KA), należy bezwzględnie pamiętać o kilku zasadach związanych z obsługą tego typu obiektów. 

Podstawową zasadą jest uprzytomnienie sobie, że komora kontrolowanej atmosfery jest pomieszczeniem beztlenowym, czyli śmiertelnie niebezpiecznym dla człowieka. Na drzwiach komory KA musi znajdować się na tabliczka z napisem: Pomieszczenie beztlenowe. Wejście grozi śmiercią. Na tej tabliczce powinna być instrukcja bezpiecznego korzystania z chłodni. Wszyscy użytkownicy tego typu pomieszczeń muszą znać tę instrukcję. Bez tej tabliczki, bez tej informacji na drzwiach, komora nie powinna być dopuszczona do użytkowania.

Na wyposażeniu obiektu powinny być też, dostępne na rynku, sygnalizatory spadku tlenu poniżej 17%. Szczególnie w przypadku obiektów wielokomorowych, gdzie być może nie zawsze rozsądnie został zrobiony system napowietrzania. Gdy mamy w korytarzu np. 10 komór niskotlenowych, rozpoczynamy intensywną sprzedaż i te komory otworzymy, wówczas na pakowni pojawia się bardzo duży deficyt tlenu. Taka sytuacja może być niebezpieczna dla obsługi.

Druga zasada dotyczy wejścia do komory. Gdy zachodzi taka konieczność, najpierw trzeba komorę rozhermetyzować i napowietrzyć (tzn, doprowadzić do bezpiecznego stężenia tlenu w komorze) albo użyć aparatu tlenowego.

W żadnym wypadku nie wchodzimy do wnętrza zanim komora nie zostanie dobrze przewietrzona!

Trzecia zasada – nie wolno wkładać głowy do komory przez okienko kontrolne. Jest to równoznaczne z wejściem do komory, a to można zrobić dopiero po zastosowaniu się do drugiej zasady. 

Kontrolowana atmosfera to nowoczesna technologia wydłużająca „życie” owocu, ale śmiertelnie niebezpieczna dla ludzi. Należy również pamiętać, że jeżeli przez dłuższy czas nie będziemy otwierać w miarę szczelnej komory z normalną atmosferą, to wewnątrz niej wskutek procesów oddychania owoców również może powstać atmosfera niebezpieczna dla obsługi obiektu.

Przydatne urządzenia i narzędzia w przechowalnictwie znajdziesz na gieldarolna.pl!