Wicepremierzy Henryk Kowalczyk i Jacek Sasin przedstawili kolejne etapy budowy holdingu spożywczego Krajowej Grupy Spożywczej.
Finalizacja powstania Krajowej Grupy Spożywczej
Sfinalizowano powołanie Krajowej Grupy Spożywczej
– To jest kolejny etap, który finalizuje prace związane z budową Krajowej Grupy Spożywczej – podkreślił wicepremier Henryk Kowalczyk.
Podpisana dziś umowa dotyczy przekazania nadzoru właścicielskiego 7 spółek z KOWR do Ministerstwa Aktywów Państwowych – poinformował wicepremier Jacek Sasin.
Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego
Obydwaj wicepremierzy bardzo mocno akcentowali kwestie bezpieczeństwa żywnościowego.
Kontraktacja jabłek. Döhler chce podpisywać umowy
– Wojna w Ukrainie ponownie uświadomiła wszystkim, jak ważne jest bezpieczeństwo żywnościowe i chcemy, aby Krajowa Grupa Spożywcza to bezpieczeństwo jeszcze bardziej wzmocniła poprzez przetwórstwo, a następnie handel – stwierdził szef resortu rolnictwa.
– Bolączką polskiego rolnictwa jest fakt, że przetwórstwo nie jest w polskich rękach, poza oczywiście mleczarstwem – podkreślił wicepremier Kowalczyk.
Dodał także, że poprzez skrócenie drogi od pola do stołu, dzięki eliminacji zbyt dużej liczby pośredników, będzie możliwe przeciwdziałanie zmowom cenowym na rynkach.
9 groszy za jabłka przemysłowe
– Silny podmiot na rynku nie pozwoli na oferowanie rolnikom np. 9 groszy za jabłka przemysłowe, jak to miało miejsce w przeszłości – podkreślił wicepremier Henryk Kowalczyk.
Jak poinformował wicepremier Jacek Sasin, w ciągu najbliższych siedmiu dni z Ministerstwa Aktywów Państwowych przekazany zostanie do Rady Ministrów projekt stosownej uchwały, która zakończy proces formalnego przekazania spółek do MAP.
Skarb Państwa, w imieniu którego działa Minister Aktywów Państwowych, prowadzi proces konsolidacji spółek z branży rolno-spożywczej w celu stworzenia holdingu spożywczego na bazie zasobów Skarbu Państwa.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Komentarze