
Zainteresowanych uprawą malin przybywa z każdym rokiem. Właściwa dbałość o krzewy wpłynie na obfity plon i wzrost roślin. Jedną z kluczowych podstaw jest przycinanie - jak i kiedy przycinać maliny?
Krzew maliny wymaga regularnego cięcia, pozwala to cieszyć się okazałymi owocami a także pozwala uchronić krzew przed chorobą jaką jest zamieranie pędów.
Maliny dzielimy na dwie grupy krzewów: letnie i jesienne. Letnie maliny owocują na pędach dwuletnich, natomiast maliny jesienne tworzą owoce na pędach jednorocznych. Oznacza to, że maliny jesienne podczas danego sezonu wegetacyjnego puszczają pędy, kwitną a następnie owocują na szczytach tegorocznych pędów w okresie od sierpnie aż do przymrozków.
W zależności od tego czy zdecydujemy się na odmiany letnie bądź jesienne, sposób cięcia malin jest inny.
Jeśli decydujemy się na założenie plantacji malin wiosną, to pierwsze cięcie krzewów należy dokonać zaraz po ich posadzeniu. Pierwsze ciecie jest niezwykle ważne gdyż to ono pobudza wzrost młodych pędów na których pojawią się owoce. Brak cięcia zaskakuje tym, że w okresie silnego wzrostu w dalszej części sezonu roślina poświęci swoją energię na wzrost starych pędów na których ilość owoców będzie mniejsza.
Cięcie maliny letniej należy oprzeć o informację, że krzewy owocują jedynie na pędach dwuletnich, co oznacza że w pierwszym roku uprawy krzewy tworzą pędy, na których formują pąki, z których dopiero po zimie otrzymujemy owoce. W lecie dwuletnie pędy owocują od lipca, a pędy tegoroczne przygotowują się do kwitnienia w nadchodzącym sezonie.
Przycinając maliny letnie pamiętajmy o wycinaniu jedynie pędów dwuletnich i to tuż po zbiorze owoców (drugiej połowie sierpnia). Cięcie zaczynamy od wycięcia starych pędów tuż przy ziemi, zostawiając jedynie od 5 do 7 sztuk pędów najsilniejszych. Z krzaka wycinamy także najsłabsze nowe pędy. Zostawiamy pędy jednoroczne, na których po zimie pojawi się owoc. Cięcie to jest w zasadzie najlepszym sposobem bo pozwoli doświetlić roślinę a usuwanie pędów zaraz po zbiorze ogranicza rywalizację o wodę i składniki pokarmowe, poprawia plenność i jakość owoców a przede wszystkim pozwala na uzyskanie plonów co rok.
Dla maliny jesiennej terminem na cięcie jest zima i bardzo wczesna wiosna , gdy krzewy są jeszcze uśpione. Cięcie maliny jesiennej polega na ręcznym usunięciu wszystkich pędów tuż przy ziemi. Takie cięcie pobudzi rośliny do wytwarzania dużej ilości pędów.
Jest także drugi sposób cięcia malin jesiennych. Aby krzewy maliny jesiennej powtórnie zaowocowały to na początku wiosny usuwamy jedynie górne części pędów, na których rośliny owocowały w poprzedniej turze. Ważnym jest aby pozostawić pojedyncze dolne i nieprzemarznięte części pędów, gdyż na nich uzyskamy drugi plon, choć nie będzie on mniej obfity od głównego. Główny plon na pędach jednorocznych pojawia się dopiero w sierpniu.
W czasie wiosennej wegetacji możemy spodziewać się dużej ilości młodych pędów. Warto je przerzedzić zaraz na początku pozostawiając ok. 10 pędów najsilniej rozrośniętych. Pozwala to doświetlić pędy, sprawia, że są one silniejsze a owoce są większe.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,72 -0,03%
GBP
5,34 -0,33%
USD
4,35 -0,57%
ON
7,01 -9 gr
LPG
3,16 -2 gr