Jak wygląda aktualna sytuacja na rynku jabłek w Europie?

Autor: WAPA 24 listopada 2022 11:09

Jak wygląda aktualna sytuacja na rynku jabłek w Europie? Jak wygląda aktualna sytuacja na rynku jabłek w Europie?/fot.shutterstock.com

W czasie targów Interpoma Philippe Binard ze Światowego Stowarzyszenia Jabłek i Gruszek (WAPA) przedstawił przegląd sytuacji na rynku jabłek w Europie.


Szacunkowe całkowite zbiory w UE wynoszą 12 201 000 ton: Polska jest wiodącym krajem produkującym z 4 750 000 ton (23,02%), powyżej poziomu z poprzedniego sezonu, następnie Włochy z 2 054 000 ton (22 marca), 0,51%) i Francja z 1 391 000 ton (21,48%).

Zbiory jabłek we Włoszech

Alessandro Dal Piaz, dyrektor Stowarzyszenia Włoskich Producentów Jabłek Assomela, mówił o sytuacji we Włoszech: „Całkowita produkcja we Włoszech jest prawie taka sama jak w ostatnich dwóch sezonach. Podczas gdy w Alto Adige i Trentino wolumeny nieznacznie spadły w porównaniu z poprzednimi latami, Veneto i Piemont zrekompensowały to niewielkim wzrostem, nawet jeśli duża część tych jabłek jest przeznaczona bezpośrednio do przetwórstwa. Od połowy września część zbiorów skorzystała z dobrej pogody by osiągnąć dobrą jakość owoców pod względem koloru i smaku.”

Zbiory jabłek we Francji

Pierre Venteau, dyrektor ANPP Association National Pommes Poires, przedstawił dane dla trzeciego co do wielkości kraju produkującego jabłka w Europie, Francji: „Na początku lipca oczekiwania co do zbiorów były bardzo wysokie, spodziewano się znacznego wzrostu. Zamiast tego, ze względu na falę upałów, nastąpił drastyczny spadek, przez co musieliśmy zrewidować nasze prognozy. Jednak jakość owoców pozostała dobra, z bardzo dobrym poziomem cukru w ​​wielu odmianach”.

Zbiory jabłek w Polsce

Dominik Woźniak, prezes WAPA, tak mówił o sytuacji w Polsce: „Trudności, z jakimi borykali się nasi sadownicy w ostatnich miesiącach, są podobne do tych, z jakimi borykają się inne kraje europejskie, m.in.  wzrost kosztów logistyki, energii i nawozów. Dane dotyczące polskiej produkcji są bardzo pozytywne, ale ten rok zostanie zapamiętany przez producentów jako jeden z najtrudniejszych: od początku zbiorów było wiadomo, że nie wszystkie jabłka zostaną zebrane z powodu braku pracowników. Wielu pracowników sezonowych w Polsce pochodzi z Ukrainy, którzy z powodu wojny nie mogli podróżować. Ponadto wielu rolników wolało wysyłać jabłka bezpośrednio do przetwórstwa po niższej cenie niż ponosić koszty przechowywania jabłek przez kilka następnych miesięcy”.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI