Jak przebiegał skup aronii w sezonie 2020?



www.sadyogrody.pl - 02 września 2020 09:44


Skup aronii rozpoczął się na przeważającym obszarze kraju w drugiej dekadzie sierpnia i był nico opóźniony w porównaniu do sezonu minionego. Obecnie większość zakładów kończy już zakup owoców- mówi serwisowi sadyogrody.pl dr Paweł Kraciński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej- PIB w Warszawie.

- Dostawy owoców były mniejsze, gdyż plonowanie, podobnie zresztą jak rok temu było niskie – tak ocenia większość rolników. Za główną przyczynę mniejszych wydajności producenci wskazywali najczęściej wiosenne przymrozki. W czasie sezonu przebieg pogody również nie był sprzyjający m.in przesz występowanie okresowo deficytów wody oraz dni z bardzo wysokimi jak na nasze warunki klimatyczne temperaturami. Średnie plony, z godnie z informacjami rolników, były od 2 do 4 t/ha, co było znacznie poniżej potencjalnego poziomu plonowania - mówi dr Paweł Kraciński.

Jakie ceny skupu oferowano producentom?

Najbardziej powszechne stawki to 1,00-1,20 zł/kg. W tych cenach skupowano owoce tak do tłoczenia jak i mrożenia. Pod koniec sezonu niektóre zakłady podwyższyły stawki oferowane producentom (do 1,40 zł/kg), ale nie była to tendencja ogólnokrajowa. Przy obniżonych plonach, takie stawki nie można uznać za satysfakcjonujące. Co prawda nakłady na produkcją aronii są niższe w porównaniu do innych owoców z krzewów, ale przychód z hektara przy obniżonych plonach jest mały. Tymczasem koszty produkcji to nie tylko te bezpośrednio ponoszone na uprawę, ale też szereg innych pośrednich kosztów (np. amortyzacja sprzętu itd.) Plantatorzy, którzy osiągnęli lepsze wydajności z hektara mogą uznać sezon za udany, ale takich nie było wielu.

Jakie było zainteresowanie zarodów przetwórczych?

W obliczu mniejszych zbiorów innych owoców zainteresowanie zakładów przetwórczych było większe niż w poprzednich sezonach. Z rynku nie dochodziły informacje o braku możliwości sprzedaży owoców. Niemniej aronia nie jest owocem o który w ostatnich sezonach zabiegają większe zakłady przetwórcze.

Dziękuję za rozmowę.