
Sezon na jagody kamczackie rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca. Na plantacjach dojrzewają już pierwsze owoce.
Tegoroczny sezon za sprawą chłodnej wiosny opóźnił wegetację wielu gatunków sadowniczych. Podobnie jest z jagodą kamczacką, która zdobywa coraz większa popularność w uprawie.
W sezonie z normalnym przebiegiem wegetacji owoce jagody kamczackiej dojrzewają bardzo wcześnie - nawet w połowie maja, do 10-14 dni przed niektórymi odmianami truskawek gruntowych.
Okres dojrzewania owoców jagody kamczackiej trwa od 30 do 42 dni, aczkolwiek poszczególne odmiany różnią się terminem kwitnienia i okresem zbioru. Podaż świeżych jagód na rynek przypada w połowie maja aż do końca czerwca, w zależności od przebiegu pogody.
Na polskich plantacjach dominują polskie odmiany jagody kamczackiej – Wojtek i Zojka. Aczkolwiek duże znaczenie w ostatnich 3-4 latach nabrały odmiany kanadyjskie oraz niektóre rosyjskie typowo deserowe z przeznaczeniem na zbiór ręczny i sprzedaż w sklepach i supermarketach.
Chcesz sprzedać owoce jagodowe? Dodaj ogłoszenie na gieldarolna.pl!
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,75 -0,26%
GBP
5,34 -0,10%
USD
4,35 -0,51%
ON
6,81 -20 gr
LPG
3,12 -4 gr