
Owoce jagody kamczackiej dojrzewają bardzo wcześnie. Niekiedy już od maja i mogą stanowić jedne z pierwszych owoców deserowych na rynku. Co można z nich zrobić?
Jagoda kamczacka nie ma wysokich wymagań glebowych i klimatycznych. Rośliny dobrze znoszą spadki temperatury zimą, a kwiaty są dość tolerancyjne na przymrozki wiosenne (-8 st. C).
Pod plantacje warto przeznaczać gleby średnio żyzne, optymalnie lekko kwaśne (pH 5,5-6,5), a także stanowiska bez zastoisk mrozowych. Unikać należy gleb podmokłych i bardzo suchych. Jagoda kamczacka jest rośliną światłolubną. Dobrze plonuje na terenach słonecznych i osłoniętych od wiatru. Krzewy tolerują również lekkie zacienienie, ale brak odpowiedniej ilości słońca może skutkować mniejszą wielkością jagód.
Najlepszym terminem sadzenia jagody kamczackiej jest jesień (ze względu na bardzo wczesną wegetację krzewów wiosną). Stanowisko powinno być uprzednio dobrze przygotowane – należy wprowadzić nawozy organiczne (obornik, kompost, torf) lub rośliny zielone na przyoranie.
Młodych roślin na plantacji nie zaleca się przycinać, aby nie opóźnić owocowania.
Cięcie systematyczne 'prześwietlające' prowadzić należy od 4-5 roku po posadzeniu, gdy krzewy są już zagęszczone. Najlepszym okresem cięcia jest jesień (po opadnięciu liści), lub przedwiośnie (najpóźniej koniec III). Starsze krzewy wymagają cięcia odmładzającego. Rośliny przycina się do wysokości 30-40 cm od poziomu ziemi.
Dostępne na rynku odmiany jagody kamczackiej łączą w sobie najbardziej pożądane cechy - takie jak plenność, smaczne owoce (bez goryczki), mrozoodporność, przydatność do zbioru kombajnowego i uprawy metodami ekologicznymi.
Na plantacjach sadzi się polskie odmiany jagody kamczackiej – Wojtek i Zojka. Do produkcji przeznacza się także m.in. odmiany kanadyjskie oraz niektóre rosyjskie typowo deserowe z przeznaczeniem na zbiór ręczny i sprzedaż w sklepach i supermarketach. Do tej grupy odmian zaliczana jest kanadyjska Aurora, najsłodsza odmiana. Pożądaną cechą wśród odmian deserowych powinna być trwałość owocu.
Zbiór jagody kamczackiej rozpoczyna się zwykle od połowy czerwca, a niekiedy nawet wcześniej, w zależności od lokalizacji gospodarstwa, oraz od uprawianej odmiany.
Jagody mają charakterystyczny kształt - owalny, czasami bardzo wydłużony, mogą osiągnąć masę do 5 g i długość do 5 cm. Skórka jest ciemnofioletowa, pokryta jasną warstwą wosku. Owoce jagody kamczackiej stanowią cenny surowiec do przetwórstwa i mrożenia. Zawierają wiele składników biologicznie aktywnych o właściwościach wzmacniających, antyseptycznych i odtruwających organizm.
Owoce można spożywać w stanie świeżym, ale także w postaci dżemów, soków, lodów, jagodzianek, nalewek, czy win owocowych.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,72 -0,03%
GBP
5,34 -0,33%
USD
4,35 -0,57%
ON
7,01 -9 gr
LPG
3,16 -2 gr