Jabłka z automatu – nowa forma sprzedaży w gospodarstwie "Dębski Sad" (zdjęcia)

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 18 czerwca 2020 11:05

Przez pierwsze 2-3 tygodnie automat cieszył się bardzo dużą popularnością. Sprzedaż jabłek z za pomocą takiego urządzenia była dotąd niespotykana na naszym rynku. Zrobiliśmy reklamę na Facebooku i wszyscy nasi lokalni klienci byli bardzo zainteresowani. Automat uzupełnialiśmy praktycznie co godzinę. Teraz sytuacja się uspokoiła i co 2-3 godziny dokładamy owoce. Taka sprzedaż jest bardzo wygodnym rozwiązaniem, ponieważ po godzinach otwarcia sklepu można zająć się innymi sprawami w gospodarstwie i w sadzie.

W związku z pandemią ludzie bali się robić zakupy w dużych marketach. Decydowali się na zakupy u producenta lub w mniejszych sklepach osiedlowych.

Jak oceniacie miniony sezon?

Poprzedni sezon był dość słaby. Na obszarze północnej Wielkopolski wystąpiły przymrozki. Dlatego sadownicy mieli mniejsze zbiory jabłek. U nas aż tak tragicznie nie było jak w innych gospodarstwach w rejonie, ale też ponieśliśmy pewne straty. Nasz sad jest zlokalizowany w pobliżu dużego miasta, dzięki temu temperatura jest o 1-2 stopnie C wyższa. W sezonie 2019 drzewa słabiej owocowały także w związku z obfitym plonowaniem w roku poprzednim.

Sezon rozpoczynamy zwykle po 15 sierpnia. W asortymencie mamy już 2-3 odmiany śliwek oraz letnie jabłka. Natomiast sprzedaż kończymy pod koniec maja. W okresie czerwiec-lipiec robimy tzw. przerwę sezonową. Wówczas sprzedajemy przede wszystkim soki tłoczone.

Oprócz świeżych jabłek i innych owoców, produkujecie również soki tłoczone, powidła, jabłka prażone. Czy zamierzacie wejść w jakąś nową kategorię w najbliższym czasie?

Sprzedajemy głównie soki jabłkowe 100 proc. Próbowaliśmy wariantów z aronią i gruszką. Jednak sok czysto jabłkowy jest najczęściej kupowany. Pozostaliśmy przy tym smaku.

Soki zaczęliśmy tłoczyć w 2010 roku. Zostaliśmy z niesprzedanymi jabłkami, co nas zmobilizowało, aby zaryzykować i przetłoczyć jabłka na sok. Powidła robimy od 2018 roku. Pomysł przyjął się wśród naszych klientów. Rzadko można trafić na powidła bez dodatku cukru. Nasze powidła produkujemy według oryginalnej receptury, beż żelowania itp., owoce smażymy przez 8 do 10 godzin. W skład powideł wchodzi czysta śliwka 100 proc. i nic poza tym.

W 2018 r. ruszyliśmy też z produkcją musów jabłkowych. Zastanawiamy się nad przetwórstwem gruszek. Być może zaczniemy wkrótce przetwarzać owoce na dip gruszkowy.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.