Internetowe FRSiH: co ekologiczne postawy klientów oznaczają dla producentów jabłek?



www.portalspozywczy.pl - 12 listopada 2020 11:22


Maciej Majewski, prezes zarządu, Stowarzyszenie Sady Grójeckie był uczestnikiem debaty pt. "Eko, propspołecznie, proklimatycznie - sieci i producenci razem na tropie trendów", która odbyła się w ramach Internetowego Forum Rynku Spożywczego i Handlu. Opowiedział o tym, co ekologiczne postawy klientów oznaczają dla producentów jabłek.

- Wszystkie te postawy eko, prospołecznie, proklimatycznie muszą łączyć się w całość. Już na etapie zakładania sadu musimy wybrać dla niego odpowiednią lokalizację, następnie musimy wybrać odpowiednie odmiany, które będą bardziej odporne na choroby i szkodniki. Same techniki upraw również mają duże znaczenie. To są elementy stojące po stronie produkcji. Nie dalibyśmy rady tego wszystkiego wdrożyć, gdyby nie długofalowa strategia i partnerstwo organizacji z firmami handlowymi. Dzięki tej współpracy możemy podejmować decyzje, które będą trafne przez kolejne lata – mówił uczestnik debaty.

Maciej Majewski dodał, że członkowie organizacji od lat ograniczają stosowanie nawozów. - Podstawą certyfikacji jabłka grójeckiego są certyfikaty jakości i bezpieczeństwa żywności. Te standardy narzucają na nas zdroworozsądkowe podejście do stosowania nawozów. Ponadto zbieramy i analizujemy dane ze stacji meteorologicznych, aby ochrona sadów była jak najbardziej skuteczna – wymienił przedstawiciel Sadów Grójeckich i dodał, że ochrona środowiska nie leży tylko po stronie produkcji, ale także przetwórstwa.

Jako przykład ekologicznych rozwiązań wskazał wymianę chłodni na takie, które zużywają znacznie mniej energii elektrycznej, inwestycje w instalacje fotowoltaiczne oraz optymalizację transportu jabłek.

{film;18878}