
Huelva (Freshuelva), która reprezentuje około 95% sektora, szacuje, że w tym momencie, w połowie sezonu, produkcja truskawek jest o 30% niższa, a borówki o 25% niższa niż w ubiegłym roku.
Według Rafaela Domingueza, kierownika Freshuelva, stowarzyszenia członkowskiego stowarzyszenia FEPEX, spadki produkcji, które trudno będzie odzyskać w pozostałym czasie, są spowodowane nadmiernym wzrostem cen środków produkcji, nowymi przepisami fitosanitarnymi, a przede wszystkim spowodowanych niekorzystnymi warunkami pogodowymi i niedoborami wody.
Stowarzyszenie Producentów i Eksporterów Truskawek z Huelvy (Freshuelva), które reprezentuje około 95% sektora, szacuje, że w tym momencie, w połowie sezonu, produkcja truskawek jest o 30% niższa, a borówki o 25% niższa niż w ubiegłym roku.
Nadmierne upały w październiku wpłynęły na uprawę truskawek, zmuszając nawet do przesadzania 20% roślin, a nadmierne zimno w styczniu i lutym doprowadziło do znacznego spadku produkcji i niedoboru truskawek z upraw na rynkach.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,67 -0,15%
GBP
5,23 0,26%
USD
4,22 0,02%
ON
6,09 3 gr
LPG
2,95 -3 gr