
Grusza Konferencja należy do najchętniej uprawianych odmian. Co wiadomo o tej odmianie i jakie ma właściwości odżywcze?
Grusze mają wysokie wymagania co do gleby, jej żyzności i zasobności w składniki pokarmowe. Standardem stało się użyźnianie gleby pod nowe nasadzenia. Grusza lubi gleby ciepłe, przepuszczalne natomiast nie cierpi zalewania i zbyt wysokiego poziomu wody gruntowej. Mokre stanowiska nie będą odpowiednie do posadzenia gruszy, gdyż mogą się w nich tworzyć zastoiska mrozowe.
Duże zagrożenie dla powodzenia uprawy stanowią mrozy zimowe które mogą spowodować wymarznięcie sadów, ale także przymrozki wiosenne. Bardzo ważny jest koniec kwitnienia i okres bezpośrednio po kwitnieniu, zbyt niskie temperatury mogą rzutować na plony i gorszą jakość owoców.
Kolejną ważną sprawą jest materiał szkółkarski. Warto wcześniej zaplanować system prowadzenia sadu i dobrać odpowiedni materiał szkółkarski.
Grusza Konferencja została wyhodowana wyhodowana w Anglii. Jest siewką odmiany Leon Leclerc de Laval. Drzewo cechuje średni wzrost oraz średnia wrażliwość na mróz. Konferencja jest średnio podatna na parcha i dość podatna na zarazę ogniową. Polecanymi zapylaczami dla tej odmiany jest m.in. Bera Hardy, Bonkreta Williamsa, Carola, Faworytka, General Leclerc, Komisówka, Triumf Packhama.
Dojrzałość zbiorcza owoców tej odmiany przypada na drugą połowę września, w zależności od warunków atmosferycznych. Gruszki są średniej wielkości. Mają wydłużony kształt, stożkowaty i gładką skórkę, która najpierw jest zielona a w miarę dojrzewania owocu staje się zielno-żółta. Posiada także typowe lekkie ordzawienie. Miąższ jest słodki, soczysty, bardzo smaczny i aromatyczny.
Konferencja należy do najplenniejszych odmian grusz. To odmiana deserowa ale i na przetwory. W stanie świeżym polecana jest do deserów i jako codzienna przekąska.
Grusza odmiana Konferencja uprawiana jest także z myślą o przetwórstwie. Jej owoce stanowią dodatek m.in. do soków, czy jako wkład do jogurtów. Gruszki można przeznaczyć do potraw na słodko ale też wytrawnych.
Co zrobić z gruszki Konferencja?
Gruszki cechuje indeks glikemiczny wynoszący od 30 do 49. Dokładna wysokość indeksu glikemicznego jest uwarunkowana odmianą i stopniem dojrzałości owoców. Najczęściej wskazuje się indeks glikemiczny dla gruszki 38. Zaleca się, aby diabetycy spożywali gruszki ze skórką z dodatkiem źródła białka i tłuszczu.
Gruszki to źródło bardzo wartościowych składników odżywczych, w tym witamin (m.in. C), potasu oraz błonnika. Dietetycy wskazują, że gruszki dostarczają przeciwutleniaczy, które pomocne są w obniżeniu ryzyka zachorowania na wiele chorób.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,75 0,93%
GBP
5,28 0,37%
USD
4,38 2,11%
ON
7,66 1 gr
LPG
3,22 2 gr