
W związku z bezprecedensowym wzrostem cen energii, Freshfel Europe wzywa władze do podjęcia działań mających na celu
złagodzenia daleko idących skutków dla sektora owoców i warzyw.
Przedsiębiorstwom produkującym świeże produkty grożą poważne trudności ekonomiczne, a nawet bankructwo, z powodu wysokich cen energii elektrycznej i gazu w połączeniu z innymi rosnącymi cenami środków produkcji, usług i logistyki.
Zobacz: Szklarnie warzyw pustoszeją przez zbyt wysokie ceny energii
Produkcja i dystrybucja świeżych owoców wymaga energii do różnych celów w całym łańcuchu dostaw. Ilość zużywanej energii i czas jej wykorzystania zależy od produktu i jego przeznaczenia na rynku.
Niektórzy operatorzy sektora świeżych produktów muszą płacić rachunki za energię elektryczną nawet dziesięciokrotnie wyższe niż w poprzednim roku.
Gwałtownie rosnące ceny energii wywierają znaczną presję ekonomiczną na
europejski sektor świeżych produktów, który działa w ramach bardzo wąskich marginesów. Siła nabywcza konsumentów spada z powodu wyższych cen energii i gazu. Freshfel Europe odnotowuje również gwałtowny spadek konsumpcji świeżych owoców i warzyw o 10% w ciągu ostatnich miesięcy. To jeszcze bardziej zwiększa wyzwania związane z rentownością sektora świeżych produktów. Jeśli nie zostaną szybko znalezione środki zaradcze, prawdopodobne są trudności ekonomiczne lub nawet bankructwa.
- Szacujemy, że dodatkowe koszty energii w sektorze wynoszą około 6,8 miliarda euro w bieżącym sezonie, począwszy od produkcji w sadach aż do opuszczenia świeżych produktów w stacjach pakowania. Jeśli trendy w przechowywaniu jabłek pozostaną niezmienione, obliczyliśmy, że dodatkowe rachunki mogą wynieść blisko 200 mln euro w nadchodzącym sezonie - mówi Philippe Binard, delegat generalny Freshfel Europe.
Na koszty energii nakładają się na inne rosnące koszty odnotowane w ostatnim roku dla produkcji, usług i logistyki, które zaobserwowano już po pandemii COVID i wynikających z niej zakłóceń. Freshfel Europe ostrzegał wcześniej, że w ostatnim roku sektor poniósł roczne koszty dodatkowe w wysokości około 10 miliardów euro.
Przeczytaj: Energia droższa o 400 proc. Producenci ziół nie mają taryfy ulgowej
Ceny detaliczne w innych sektorach spożywczych wzrosły ostatnio o 15-20%, przenosząc te dodatkowe koszty na konsumentów. Takie przeniesienie nie znalazło jeszcze odzwierciedlenia w cenach owoców i warzyw dla konsumentów końcowych.
Freshfel Europe zwraca również uwagę na skutki uboczne kryzysu energetycznego. Świeżość produktów, jakość i bezpieczeństwo produktów, które nie są przechowywane w odpowiedniej temperaturze. Ryzyko skażenia mikrobiologicznego wzrośnie, jeśli łańcuchy chłodnicze zostaną przerwane. To z kolei będzie miało negatywny wpływ na
zrównoważony rozwój, ponieważ zwiększy się ilość odpadów spożywczych.
Plantatorzy stoją przed trudnymi decyzjami dotyczącymi zbiorów, przechowywania lub przetwarzania produktów w oparciu o zdolność do opłacenia rachunków za energię.
- Podaż świeżych produktów może się zmniejszyć, ponieważ hodowcy wycofają się z działalności lub pozostawiają niezebrane produkty, ponieważ nie mogą ich przechowywać. Produkcja w szklarniach może zostać zmniejszona, aby ograniczyć ogrzewanie lub oświetlenie. Ponadto brak odpowiedniej kontroli temperatury naraża rośliny na ryzyko przejścia w stan spoczynku, co zmniejsza wielkość plonów. Wszystko to może mieć wpływ na podaż, na którą dodatkowo coraz bardziej wpływa zmiana klimatu - mówi Philippe Binard.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,72 -0,62%
GBP
5,32 -0,23%
USD
4,33 -0,50%
ON
6,81 -20 gr
LPG
3,12 -4 gr