
Anthony Oboussier, hodowca brzoskwini, moreli, nektarynek i wiśni z departamentu Drôme we Francji, od trzech nocach nieustanie walczy z mrozem.
-Spędzamy noce biegając po sadach, aby jak najszybciej zapalić świece i starać się ograniczyć wpływ mrozu. Przechodzimy przez bezprecedensową sytuację. Mój ojciec i ja nigdy nie doświadczyliśmy tak długich okresów ujemnych temperatur na tak wczesnym etapie sezonu - mówi francuski plantator.
Spośród 20 hektarów sadów z owocami pestkowymi uprawianych Anthonego Oboussier, morele są obecnie najbardziej dotknięte uszkodzeniami.
- 75% drzew morelowych jest w pełnym rozkwicie. Gdy tylko temperatura spadnie poniżej -3°C, kwiaty zamarzają. A od piątku temperatury spadły do -6/-7°C. Zeszłej nocy udało nam się utrzymać sady w temperaturze -4,5°C i już widzimy szkody w produkcji, nie będąc jeszcze w stanie ich oszacować - mówi plantator.
Sytuacja jest tym bardziej dramatyczna, że to dopiero początek tego ryzykownego okresu.
CHF
4,83 0,38%
GBP
5,54 0,03%
USD
4,55 0,56%
ON
7,09 -17 gr
LPG
3,25 -5 gr