
Owoce dzikiej róży zyskują na popularności. Znajdują zastosowanie m.in. w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Co można zrobić z owoców dzikiej róży?
W produkcji owoców dzikiej róży przoduje Chile. W Europie znaczne ilości dzikiej róży produkuje się w krajach takich jak Szwecja, czy Dania. Potentatem w produkcji owoców tego gatunku jest również Kanada.
W Polsce owoce róży na ogół pozyskuje się z wyselekcjonowanych odmian, ale również producenci zakładają plantacje z gatunków. Uprawy znajdują się m.in. w południowo-zachodnich regionach kraju (róża pomarszczona) i w Polsce północno-wschodniej (róża dzika). Znana w uprawie jest ‘Karpatia’ (pochodząca od róży jabłkowatej), a także na mniejszą skalę uprawiana jest odmiana ‘Konstancin’.
Pod uprawę dzikiej róży warto przeznaczać stanowiska nasłonecznione. Róże nie tolerują gleb podmokłych. Dobrze rosną na podłożu przepuszczalnym i zasobnym w materię organiczną. Na plantacjach towarowych krzewy sadzone są w rozstawie od 0,7 m do 3–4 m (rozstawa powinna być dostosowana pod zbiór mechaniczny). W Polsce plantacje prowadzi się głównie w sposób ekologiczny.
W pierwszym roku uprawy zaleca się dostarczyć roślinie większą zawartość fosforu, aby poprawić rozwój systemu korzeniowego. W kolejnych latach można zwiększyć nawożenie potasem, azotem – w celu poprawy wybarwienia owoców.
Owoce róży dojrzewają pod koniec września. Mają wielkość 2–3 cm, lekko wydłużony kształt, i barwę purpurowoczerwoną.
Pierwsze plony pojawiają się zazwyczaj w 3-4 roku prowadzenia uprawy. Najwyższe owocowanie przypada na 4-6 rok. W optymalnych warunkach uprawy można uzyskać plon wielkości 1,0-1,5 t/ha.
Do przetwórstwa owoce należy zbierać w fazie pełnej dojrzałości - odpowiednio wybarwione i jędrne. Owoce uszkodzone, przejrzałe lub przemarznięte nie nadają się do zbioru (zawierają o wiele mniejsze ilości witaminy C).
Owoce róży zawierają szereg związków bioaktywnych, m.in. wit. C, polifenole i karotenoidy, ale również inne – cukry, peptydy, związki mineralne oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (występujące w nasionach). Owoce mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Konsumenci bardzo dobrze akceptują różnego rodzaju produkty na bazie owoców róży.
W przemyśle spożywczym owoce dzikiej róży przeznacza się do wyrobu, m.in.:
Warto podkreślić, że owoce róży dzikiej stanowią najbogatsze źródłem witaminy C, (zawartość kilkukrotnie wyższa w porównaniu do owoców czarnej porzeczki).
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,70 -0,07%
GBP
5,32 -0,23%
USD
4,30 -0,47%
ON
6,81 -20 gr
LPG
3,12 -4 gr