Dyrektor IO: Polskie owoce i warzywa są rozpoznawane jako produkty wysokiej jakości (wideo)



www.sadyogrody.pl - 26 listopada 2019 15:24


Polskie owoce i warzywa są rozpoznawane jako produkty wysokiej jakości. Wynika to zarówno z profesjonalizmu naszych producentów, którzy opanowali nawet bardzo zaawansowane technologie uprawy. Z drugiej strony mamy taki przywilej, że w naszym klimacie, dojrzewające owoce nabierają szczególnego smaku, aromatu – zaznacza dr hab. Dorota Konopacka (prof. IO), dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

- Mamy tym samym pewną przewagę nad owocami produkowanymi na przykład w klimacie śródziemnomorskim – mówi dr hab. Dorota Konopacka.

- W tej chwili olbrzymią wagę przykłada się do produkcji owoców i warzyw bez pozostałości, bez metali ciężkich. To jest olbrzymie wyzwanie dla producentów. Jeśli wszystkie środki ochrony roślin są dobrze dobrane, stosowane według kalendarza i zaleceń, to szansa na utrzymanie tej jakości jest bardzo wysoka – zaznacza.

- Wszystkie nasze produkty są bardzo dokładnie kontrolowane – dodaje.

{film;16348}

 

Materiał powstał podczas V edycji konferencji Sady i Ogrody, która odbyła się 7 listopada w Global Expo na warszawskim Żeraniu.