
Zarówno jagoda kamczacka, jak i borówka amerykańska mają swoich miłośników. Choć ten drugi gatunek jest dużo bardziej popularny, jagoda nie pozostaje w tyle. Z roku na rok zwiększa się grono jej konsumentów.
Owoce borówki amerykańskiej mają wysokie wartości odżywcze. Borówki to bogactwo witamin oraz makro- i mikroelementów. Zawierają witaminy A, B, C, E oraz PP, cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów.
Ze względu na duże wartości odżywcze i niską kaloryczność, borówka amerykańska jest idealnym produktem dietetycznym. Owoce borówki poprawiają wzrok, regulują trawienie. Są pomocne w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych takich jak nowotwory czy choroby układu krwionośnego. Pomagają w walce z pasożytami jelitowymi u dzieci.
Badania wykazały, że regularne jedzenie borówek reguluje i obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi oraz poziom glukozy. Poza tym wspomagają serce i mózg, są doskonałym źródłem korzystnych związków roślinnych.
W rankingu popularności borówka zdecydowanie nie ma sobie równych. Polacy kochają borówki za ich wyjątkowy smak ale i wysoką jakość. Są owocem "wygodnym" w spożyciu - można zjeść je w trasie, mogą być dodatkiem do dań i wybornie smakują samodzielnie.
Wśród najpopularniejszych gatunków owoców w lutym 2023 Kantar wymienia jabłka, gruszki i właśnie borówki. Najbardziej wzrosło spożycie borówki. Wzrost ilości konsumentów w skali roku - luty do lutego -wyniósł 35%, w skali 2 lat 72%.
Owoce jagody kamczackiej są zaliczane do grupy superfoods ze względu na niezwykłe bogactwo zawartych w nich prozdrowotnych składników.
Badania naukowe potwierdziły szeroki zakres właściwości antyoksydacyjnych, ściśle związanych z aktywnością przeciwzapalną, antynowotworową, neuroprotekcyjną oraz kardioprotekcyjną. Ponadto udowodniono działanie antyseptyczne, antywirusowe, przeciwdrobnoustrojowe, a także przeciwcukrzycowe. Wymienione cechy są efektem między innymi zawartych w jagodzie aktywnych związków fenolowych, do których należą antocyjany, kwas chlorogenowy, kwercetyna. W owocach jagody kamczackiej zostały również zidentyfikowane związki irydoidowe, które można odnaleźć w nielicznych owocach, takich jak dereń, żurawina czy borówki. Owoce charakteryzują się również wysoką zawartością witaminy C. Ilość składników bioaktywnych różni się pomiędzy odmianami - podsumowują w opracowaniu na temat właściwości prozdrowotnych jagód kamczackich specjalistki z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu: mgr Marta Gołba, dr hab. Alicja Z. Kucharska i dr hab. Anna Sokół-Łętowska.
Według specjalistów, dzięki dużej zawartości składników o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), ale także błonnika, magnezu, potasu, manganu i witaminy K, regularne jedzenie jagód kamczackich pomaga przeciwdziałać rozwojowi wielu groźnych chorób przewlekłych, w tym m.in. chorób układu krążenia, chorób neurodegeneracyjnych, chorób wątroby, chorób jamy ustnej i układu pokarmowego czy też chorób oczu.
Zalet przemawiających za spożywaniem jagody kamczackiej jest wiele i przekonuje się do nich coraz więcej konsumentów. Jedyną wadą tego owocu jest ich mała trwałość – źle bowiem znoszą one dłuższy transport i przechowywanie.
Choć wybór jest trudny odpowiedź na to pytanie jest tylko jedna - jagody i borówki! najlepsze dla naszego zdrowia będzie spożywanie oby gatunków bowiem każdy z nich zawiera bogatą ilość wartościowych składników odżywczych. Każdy z nich choć z pozoru nieco inny może znaleźć swoich miłośników. Jagoda kamczacka doskonale nada się do wszelkiego rodzaju przetworów - dżemów, soków, lodów, jagodzianek, nalewek, czy win owocowych. Do spożywania borówek chyba nikogo nie trzeba przekonywać bowiem jest to owoc znany i lubiany, który broni się sam.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,72 -0,65%
GBP
5,36 -0,46%
USD
4,37 -0,94%
ON
7,01 -9 gr
LPG
3,16 -2 gr