
Aronia jest zaliczana do grona superowoców, których popularność stale rośnie. Jakie ma właściwości? Jak ją sadzić i pielęgnować? Podpowiadamy.
Aronia należy do rodziny różowatych. Pochodzi z Kanady i Stanów Zjedonczonych. Aronia jest gatunkiem łatwym w uprawie, o wartościowych owocach, które mają szerokie zastosowanie w przetwórstwie - jako intensywny barwnik oraz w lecznictwie.
Aronia wyróżnia się wysoką odpornością na mróz. Dzięki późnemu kwitnieniu (druga połowa maja), mniejsze jest ryzyko przemarznięcia kwiatów w wyniku wiosennych przymrozków. Do regularnego, corocznego plonowania wymaga stanowisk nasłonecznionych. Dobrze rośnie na glebach żyznych, o dużej pojemności wodnej. Dzięki odpowiedniemu nawożeniu i pielęgnacji można uzyskać wysokie plony, nawet na glebach niższych klas (V, VI).
Pole przeznaczone pod nasadzenia należy dokładnie oczyścić z chwastów, ponieważ aronia w pierwszych latach uprawy jest wrażliwa na zachwaszczenie. W okresie wegetacyjnym, jako przedplon można wysiać mieszanki okrywowe z roślin motylkowych. Nawożenie mineralne należy wykonać na podstawie wyników analizy gleby.
Plantacje należy zakładać wyłącznie z sadzonek rozmnażanych wegetatywnie, gdyż tylko takie zapewniają wyrównany wzrost oraz równomierne owocowanie w trzecim roku po posadzeniu. W produkcji towarowej zaleca się rozstaw 4 m x 0,6-0,8 m. Takie zagęszczenie umożliwia zarówno ręczny zbiór owoców, jak i mechaniczny. Najbardziej produktywne są pędy 2–6 letnie, pochodzi z nich 70–80 proc. plonu. Corocznie powinno się wycinać słabe lub uszkodzone pędy, w celu prześwietlania krzewu. Odpowiednim terminem cięcia jest zima (luty, marzec)
Nadzieją w walce z chorobami serca i układu krążenia jest aronia. Jej owoce mają szczególnie dużo polifenoli o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, znacznie więcej niż winogrona i inne owoce jagodowe. Owoce aronii mają różne typy związków polifenolowych: antocyjany, katechiny i kwasy fenolowe, w tym chlorogenowy; w sumie zawierają 1-2 g polifenoli i ok. 0,5 g antocyjanów w 100 g.
Polifenole aronii działając antyoksydacyjnie utrzymują w dobrym stanie układ krwionośny. Bezpośrednim tego skutkiem może być też poprawa pracy mózgu, bowiem lepsze jest jego ukrwienie i odżywienie.
Codzienne dostarczenie porcji antyoksydantów, np. preparatów zawierających antocyjany, pomoże spowolnić proces demencji, zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, jest korzystne w profilaktyce chorób oczu, takich jak zaćma, czy degeneracja plamki żółtej związanej z wiekiem (AMD).
Aronia choć należy do grona superfoods nie jest odpowiednim owocem dla wszystkich. Przeciwwskazaniem do spożywani aronii oraz picia soku z aronii są stany zapalne żołądka i dwunastnicy, nadkwasota i wrzody żołądka.
Owoce aronii wykorzystuje się do produkcji soków, przecierów, dżemów, konfitur, nektarów, herbat i nalewek. W sokach aronia wykorzystywana jest jako dodatek do innych owoców i znakomity barwnik. W kuchni aronia jest coraz bardziej popularnym dodatkiem do mięsa i drobiu.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,69 -0,26%
GBP
5,31 -0,13%
USD
4,29 -0,25%
ON
6,75 -6 gr
LPG
3,11 -1 gr