Współpraca podkarpackiego startupu z UPW nad wykorzystaniem aronii

Autor: portalspozywczy.pl 17 września 2021 16:15

Współpraca podkarpackiego startupu z UPW nad wykorzystaniem aronii Naukowcy dowiedli, że aronia jest niezwykle bogatym źródłem polifenoli / fot. shutterstock

W Podkarpackim Parku Naukowo-Technologicznym od 6 lat działa start-up technologiczny o symbolicznej nazwie VIANAT (VIA – droga, NAT – natura). Jej głównym założeniem jest wykorzystanie naturalnego potencjału polskich owoców i warzyw do wytwarzania produktów o właściwościach prozdrowotnych.

Założyciel start-upu i aktualny prezes, Arkadiusz Trefon od wielu lat współpracuje z profesorem Janem Oszmiańskim z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, wybitnym badaczem naturalnych technologii przetwarzania roślin jadalnych, w celu opracowania wydajnych metod pozyskiwania substancji bioaktywnych. Natura wyposażyła w nie wiele owoców i warzyw, a ich aktywności biologiczne sprawiają, że mogą być stosowane jako elementy wspomagające terapie wielu chorób. Należy je jedynie umiejętnie wydobyć i ten cel został osiągnięty w wyniku współpracy firmy VIANAT i UPWr, w której brali udział przedsiębiorcy, technolodzy żywności i chemicy.

– Zafascynowały mnie badania profesora nad aronią – przyznaje prezes Trefon i podkreśla, że dzięki współpracy z naukowcem UPWr powstała linia technologiczna, która pozwala ocalić większość bioaktywnych składników, pomimo ich niestabilności. – To była rewolucyjna zmiana w podejściu do przetwórstwa. Niezwykle ważna w przypadku aronii, bo dzięki niej nasze soki zawierają niespotykaną dotychczas w przetworach ilość polifenoli – tłumaczy.

Aronia – superowoc

Naukowcy dowiedli, że aronia jest niezwykle bogatym źródłem polifenoli – bioaktywnych substancji skutecznych w zwalczaniu wielu chorób. Poleca się ją do powszechnego stosowania przy leczeniu m.in. nadciśnienia, wad wzroku, czy cukrzycy. Związki te wspomagają również funkcje układu odpornościowego poprzez: działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwalergiczne. Aronia zawiera również duże ilości witamin z grupy B (B1, B2, B6), witaminę C i E. Jest też doskonałym źródłem witaminy PP, czyli niacyny, która odpowiedzialna jest za kondycję psychiczną.

Więcej na www.portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI