
- Druga zasada dotyczy wejścia do komory. Jeżeli musimy wejść do komory, to trzeba albo komorę rozhermetyzować i napowietrzyć (to znaczy doprowadzić do bezpiecznego stężenia tlenu w komorze) albo użyć aparatu tlenowego. Trzecia zasada – nie wolno wkładać głowy do komory przez okienko kontrolne. Jest to równoznaczne z wejściem do komory, a to można zrobić dopiero po zastosowaniu się do drugiej zasady. Sadownicy powinni o tym wiedzieć. Praktycznie już od około 20 lat niemalże wszystkie artykuły o konieczności kontroli jakości owoców, zalecanych warunkach przechowywania, technologii przechowalniczych kończą się informacjami o bezpieczeństwie i zagrożeniach w komorach kontrolowanych atmosfer. Powtórzę raz jeszcze: kontrolowana atmosfera to nowoczesna technologia wydłużająca „życie” owocu, ale śmiertelnie niebezpieczna dla ludzi. Należy również pamiętać, że jeżeli przez dłuższy czas nie będziemy otwierać w miarę szczelnej komory z normalną atmosferą, to wewnątrz niej wskutek procesów oddychania owoców również może powstać atmosfera niebezpieczna dla obsługi obiektu - mówi dr Rutkowski.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,51 -0,53%
GBP
5,47 -0,11%
USD
4,38 -0,90%
ON
7,27 -18 gr
LPG
3,64 -2 gr