Testy nowych rozwiązań do zapobiegania poparzeniom słonecznym jabłek

Autor: www.sadyogrody.pl 10 lipca 2021 15:52

Testy nowych rozwiązań do zapobiegania poparzeniom słonecznym jabłek Jak zapobiegać poparzeniom słonecznym jabłek?; fot. unsplash.com

Naukowcy z Washington State University testują zaawansowane technologicznie podejście do zapobiegania poparzeniom jabłek, które jednocześnie sprzyja oszczędzaniu wody i energii.

Podczas gdy liście jabłoni mogą chłonąć słońce, owoce nie rozpraszają ciepła. Oparzenie słoneczne może nastąpić w ciągu zaledwie 10 minut, powodując zaburzenia, które rujnują jakość i wygląd owoców.

Zraszacze do chłodzenia jabłek na drzewach

Większość plantatorów jabłoni na północnym zachodzie USA używa zraszaczy podwieszanych do chłodzenia sadów w upalne dni. Drzewa wchłaniają tę dodatkową wodę i wykorzystują ją do wzrostu pędów i liści. To zdaniem amerykańskich naukowców oznacza to mniej składników odżywczych dla owoców, więc zaburzenia pojawiają się ponownie. Taki system kosztuje dużo wody, energii i wpływa na jakość owoców i bezpieczeństwo żywności – bakterie mogą rozmnażać się w mokrych koronach.

Technologia w walce z nadmiernym słońcem w sadach

W ramach projektu wspólnie finansowanego przez Narodowy Instytut Żywności i Rolnictwa Departamentu Rolnictwa USA oraz Narodową Fundację Naukową, zespół naukowców opracowuje system sadowniczy oparty na czujnikach, który może wykrywać temperaturę powierzchni owoców i precyzyjnie dostrajać dostarczanie zimnej wody do chłodzenia.

Wykorzystując kamery na podczerwień i zminiaturyzowane stacje pogodowe, prototyp uruchamia zraszacze dokładnie wtedy, gdy są potrzebne, minimalizując negatywne skutki chłodzenia natryskowego.

Opracowano także aplikację na smartfona, która wykorzystuje dane z pobliskiej stacji pogodowej, a także niedrogą przystawkę do kamery termowizyjnej/RGB do pomiaru temperatury owoców i zagrożenia stresem cieplnym.

Po dwóch latach testów terenowych projekt otrzymał wsparcie Komisji ds. Badań nad Owocami Drzew Stanu Waszyngton, aby przetestować system w komercyjnych sadach Cosmic Crisp i Honeycrisp w Yakima Valley.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.