
Probiotyki dla zdrowej żywności, wegańska skóra z jabłek i biodegradowalna folia – poznaliśmy właśnie zwycięzców polskiego finału konkursu startupów EIT Food Innovation Prizes 2020.
Polski finał konkursu krajowych startupów EIT Food Innovation Prizes 2020 zakończył się wyłonieniem trzech laureatów nagród wśród biorących w nim udział ośmiu startupów: MICROBE +, Bio2materials, Magnetica, BIO-FILMS, Terrabio, MakeGrowLab, Hugo – Autonomous Farm Rover oraz Hauora.
Pierwszą nagrodę (5.000 euro) przyznano startupowi MICROBE + zajmującemu się probiotykami dla zdrowej żywności. Drugą nagrodę w wysokości (3.000 euro) otrzymał startup Bio2material chcący wprowadzić na rynek tzw. wegańską skórę wytwarzaną z produktów ubocznych pochodzących z przetwórstwa jabłek (wytłok jabłkowy), jako alternatywę dla skóry zwierzęcej i syntetycznej. Trzecia nagroda (1.000 euro) trafiła w ręce startupu, który planuje wejść na rynek z biodegradowalnymi foliami.
Zarejestrowani obserwatorzy wydarzenia wzięli udział w głosowaniu przyznając Nagrodę Publiczności (2000 euro) startupowi Hauora, oferującemu bezglutenową żywność dla dzieci, który zyskał największą sympatię wśród publiczności.
EIT Food (Europejski Instytut Innowacji i Technologii, sektor żywności) ma misję przekształcenia europejskiego systemu żywnościowego tak, aby był lepszy zarówno dla ludzi, jak i planety. Właśnie dlatego powstały Innovation Prizes – konkurs, w którym nagradzani są przedsiębiorcy i start-upy na wczesnym etapie rozwoju, i którego celem jest wspieranie rozwoju nowych produktów i usług, które mogą pomóc w przekształceniu naszego systemu rolnego i żywnościowego w zdrowszy, bardziej zrównoważony i godny zaufania.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,67 -0,15%
GBP
5,23 0,26%
USD
4,22 0,02%
ON
6,09 3 gr
LPG
2,95 -3 gr