Sie.Jemy rozwija technologię uprawową ziół

Autor: www.sadyogrody.pl 21 kwietnia 2021 09:56

Sie.Jemy rozwija technologię uprawową ziół Najnowocześniejsza technologia uprawy ziół towarzyszy Sie.Jemy już od 2017 roku/ fot. materiały prasowe

Przy warunkach uprawy stworzonych dzięki nowym technologiom, bazylia produkowana w Bielsku-Białej może smakować dokładnie tak jak ta z toskańskich wzgórz. Jak to możliwe? Odpowiednio dobrane widmo światła jest w stanie wpłynąć nie tylko na wygląd rośliny, ale także na stężenie substancji odpowiedzialnych za walory smakowe w jej liściach i łodygach.

Nowa miejska farma wertykalna w Bielsku-Białej to przestrzeń uprawowa inna niż wszystkie. Wypełniają ją długie rzędy kolorowo oświetlonych regałów, na których mienią się zielone listki. Każda wieża uprawowa składa się z kilku lub nawet kilkunastu półek, zamocowanych jedna nad drugą i połączonych z inteligentnym systemem nawadniania i odżywiania roślin. Najnowocześniejsza technologia towarzyszy Sie.Jemy już od 2017 roku, kiedy to Michał Goławski i Jakub Szlachtowski postanowili założyć roślinny biznes. Dziś, niecałe 4 lata później ich produkcja mikroliści nabiera rozmachu, a spółka wkracza w nowy etap rozwoju.

Rośliny dla gastronomii

Od samego początku siewki, kwiaty jadalne i zioła od Sie.Jemy były skierowane do najbardziej wymagających klientów, czyli szefów kuchni wiodących polskich restauracji. 

– Lockdown zamknął nasz główny rynek zbytu, jednak wykorzystaliśmy ten czas bardzo efektywnie. Dzięki pozyskanej inwestycji rozwinęliśmy technologię uprawową, eksperymentowaliśmy z nowymi odmianami roślin i przenieśliśmy się do nowego, większego centrum badań i upraw – mówi Michał Goławski, współzałożyciel Sie.Jemy.

Badania i rozwój z ekologią w tle

Jednym z kluczowych obszarów prac badawczych prowadzonych przez Sie.Jemy jest wpływ światła i środowiska uprawowego na właściwości roślin, w tym szczególnie na ich smak. Celem eksperymentów spółki jest tworzenie ziół i mikroliści o niepowtarzalnym, intensywnym smaku. Na farmie wertykalnej można dokładnie odwzorować warunki uprawowe, dzięki czemu np. bazylia od Sie.Jemy smakuje jak ta zerwana o poranku ze wzgórz na południe od Florencji.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.