O włos od tragedii. Pracownik wszedł do komory z KA

Autor: www.sadyogrody.pl/Grojec24.net 21 marca 2021 13:49

O włos od tragedii. Pracownik wszedł do komory z KA We wtorek wieczorem w miejscowości Pilica w gminie Warka pracownik gospodarstwa wszedł bez wiedzy właściciela do komory beztlenowej/ Fot. shutterstock

We wtorek wieczorem w miejscowości Pilica w gminie Warka pracownik gospodarstwa wszedł bez wiedzy właściciela do komory beztlenowej po jabłka i wtedy stracił przytomność. Został wydobyty przez właściciela na zewnątrz, jednak nie oddychał - informuje serwis grojec24.pl.

We wtorek wieczorem do centrum powiadamiania ratunkowego wpłynęło zgłoszenie o wyciągniętym mężczyźnie z komory beztlenowej, który stracił przytomność. Był to 32-letni obywatel Ukrainy, będący pracownikiem gospodarstwa, który wszedł bez wiedzy właściciela do komory beztlenowej po jabłka. Wtedy stracił przytomność. Został wydobyty przez właściciela na zewnątrz, jednak nie oddychał.

Po przeprowadzonej przez policję akcji reanimacyjnej, mężczyzna, choć dalej nieprzytomny, zaczął samodzielnie oddychać. Następnie został przewieziony do szpitala, gdzie udzielono mu dalszej pomocy medycznej. 

Podobne wypadki od lat dzieją się w regionach sadowniczych w całej Polsce. 

Żeby oddychać, w atmosferze musi być powyżej 18% tlenu. W standardowej chłodni KA jest tzw. atmosfera 5:3 - 5 % dwutlenku węgla, 3 % tlenu i 92 % azotu. W komorach ULO (Ultra low oxygen) –1,5 CO2, 1,5 O2 i 97% azotu. W komorach ekstremalnie niskotlenowych tlen jest na poziomie 0,5%, a stężenie dwutlenku z reguły nie przekracza 1%.

Już przy stężeniu tlenu na poziomie 17% gaśnie płomień świecy (to tzw. brak podtrzymania palenia), a człowiek odczuwa pierwsze oznaki znużenia, senność. Poniżej tego poziomu zaczyna brakować powietrza - następuje próba natlenienia organizmu poprzez szybkie łapanie oddechów (tzw. „rybi oddech”).

Przy 3 % tlenu i wysokim stężeniu CO2  w ciągu 30 sekund traci się przytomność, a po kilku minutach konwulsji następuje śmierć.

Przy poziomie poniżej 1 % tlenu przytomność traci się natychmiast, a zmiany, które następują w organizmie, są zazwyczaj nieodwracalne. Nie zależy to od siły organizmu.

- Podstawową zasadą jest uprzytomnienie sobie, że komora kontrolowanej atmosfery jest pomieszczeniem beztlenowym, czyli śmiertelnie niebezpiecznym dla człowieka. Na drzwiach komory kontrolowanej atmosfery musi znajdować się na tabliczka z napisem: Pomieszczenie beztlenowe. Wejście grozi śmiercią. Na tej tabliczce powinna być instrukcja bezpiecznego korzystania z chłodni. Wszyscy użytkownicy tego typu pomieszczeń muszą znać tę instrukcję. Bez tej tabliczki, bez tej informacji na drzwiach komory, komora nie powinna być dopuszczona do użytkowania. Kontrolowana atmosfera to nowoczesna technologia wydłużająca „życie” owocu, ale śmiertelnie niebezpieczna dla ludzi - powiedział w wywiadzie dla sadyogrody.pl dr Krzysztof Rutkowski, kierownik Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.