Naukowcy: znakowanie oprysków pomoże wyjaśnić zatrucia pokarmowe

Autor: PAP 14 czerwca 2020 13:22

Naukowcy: znakowanie oprysków pomoże wyjaśnić zatrucia pokarmowe Nowe rozwiązania naukowców; fot. unsplash.com

Dodawanie do płynów, jakimi opryskiwane są uprawy, zarodników drożdży lub przetrwalników bakterii o charakterystycznym DNA pomogłoby w wyjaśnianiu przyczyn zatruć pokarmowych. Takie rozwiązanie naukowcy proponują w „Science”.

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) co roku jedna na 10 osób na całym świecie ulega zatruciu pokarmowemu, a ponad 400 tys. umiera z tego powodu. Wykrywanie źródła zanieczyszczenia żywności jest trudne, może trwać wiele tygodni i wiąże się zarówno z wysokimi kosztami, jak i ogromnym marnotrawstwem żywności, którą trzeba wycofać z półek.

Zespół Jasona Qiana z Harvard University zmodyfikował genetycznie mikroorganizmy i opracował szybki test do ich wykrywania. Dalsze badania wykazały, że nieszkodliwe zarodniki zmodyfikowanych drożdży Saccharomyces cerevisiae oraz przetrwalniki bakterii Bacillus subtilis pozostają wykrywalne nawet w gotowanym jedzeniu.

Przetrwalniki B. subtilis zostały pozbawione genów, które odpowiadają za wyjście ze stanu uśpienia, zaś zarodniki drożdży zabito, działając na nie wysoką temperaturą, dlatego nie zaczną się namnażać w oznakowanej nimi żywności. Poza tym oba mikroorganizmy nie są w stanie wytworzyć kluczowego aminokwasu - nie będą się więc namnażać bez odpowiedniej pożywki.

Podczas eksperymentów naukowcy spryskali zarodnikami i przetrwalnikami różne powierzchnie, w tym piasek, ziemię, dywan i drewno. Po trzech miesiącach nadal można było wykryć charakterystyczne DNA nawet na powierzchniach zamiatanych, odkurzanych albo poddanych działaniu symulowanego wiatru i deszczu.

Następnie zarodnikami i przetrwalnikami opryskano rośliny rosnące w doniczkach. Tydzień później zespół był w stanie określić, z której doniczki pochodzi liść. Zarodniki pozostawały wykrywalne nawet po myciu, gotowaniu, smażeniu i mikrofalowaniu. Jeśli zarodnikami o charakterystycznym DNA byłyby przy okazji rutynowych oprysków znakowane uprawy z poszczególnych gospodarstw, władze mogłyby szybko dowiedzieć się, skąd pochodzą określone produkty.

Wielu rolników (również wytwarzających żywność ekologiczną) już obecnie opryskuje uprawy zawiesiną bakterii Bacillus thuringiensis, od lat 60. XX wieku stosowaną jako naturalny środek ochrony roślin, zatem dodatek genetycznego znacznika mógłby przez nich zostać wprowadzony bez istotnego problemu. Także uzyskanie zgody FDA nie powinno być trudne.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.